Lyckad föreningsmässa i Storfors

Hela 24 föreningar och organisationer ställde ut när projektet Demokrati i samverkan arrangerade föreningsmässa.

– Det här är verkligen jättekul. Det finns olika aktiviteter att prova på, Bjurtjärns teaterförening underhåller och besökarna kommer, säger projekt ledare Johanna Bergfalk.

Hitta föreningar i portalen StorforsföreningarnaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Och visst är det ett myller som fyller Kulturhuset denna tisdagskväll. Många föreningar är på plats och mässan blir också ett tillfälle för föreningsaktiva från olika föreningar att träffas.

Per-Erik Wiberg från Storfors Motorklubb berättar att klubben nu laddar för folkracetävling den 26 maj och att aktivitetsbanan för cross och ATV har öppet två dagar i veckan. I år fyller klubben också 90 år.

– Det ska vi naturligtvis fira genom att visa upp allt vi har i mortorväg, men vi återkommer med datum, säger Per-Erik Wiberg.

Civilförsvarsförbundet i Östra Värmland finns också på plats och Börje Bergman aviserar tillsammans med kollegan Kent Simonsson att man vill dra igång aktiviteter.

– Vi jobbar med att ta fram utbildning för ungdomar från tio år och uppåt där vi förhoppningsvis kan erbjuda läger och utbildning i skogen, säger han.

Sören Söderberg från Storfors FF finns också på plats och kan berätta att fotbollssäsongen är igång. A-laget tränar och fler ungdomslag ligger i startgroparna. I juni väntar också fotbollsskola.

– Vi har cirka hundra flickor och pojkar i våra lag och har nu åtta lag anmälda till seriespel, säger han.

Inne i Lilla Galejan erbjuder Storfors innebandyförening besökarna möjlighet att skjuta på mål. Jonas Carlberg säger att man har ett 60-tal aktiva i klubben, men att man söker fler ledare.

– Det finns ett stort intresse bland barn och unga och vi skulle gärna starta fler lag om det fanns fler vuxna som ville ställa upp, säger han.

Ingrid Karlsson och Karl-Åke Karlsson är på plats för Röda Korsets räkning och berättar att man inkom kort kommer att återstarta de språkcaféer man tidigare arrangerade.

– Vi har fått en del förfrågningar om det, så det finns önskemål, säger Karl-Åke.

Från Nykroppa Storfors Fiskevårdsförening deltar Kjell Murås och Sven Hedlund. De har fått avslag från länsstyrelsen gällande fiskisättning i sjön Skärjen, men beslutet är överklagat.

– Men vi kommer hur som helst att arrangera en prova-på dag lördagen den 18 juni. Det finns absolut fisk i sjön oavsett när vi kan sätta i mer, säger Sven.

För underhållningen svarar Bjurtjärns teaterförening, som spelar, sjunger och visar ett utdrag ur sommarens teater ”guldfeber”.

– Vi vill gärna få ännu fler medlemmar och deltagare. Vi har otroligt roligt i vår förening. Det finns uppgifter för alla, säger Nicke Larsson.

Ett stort gäng har samlats kring Skogens MC. Här finns motorcykelentusiaster som gärna vill bli ännu fler.

– Vi är ett 30-tal personer som har väldigt trevligt och gör turer tillsammans, men vi skulle gärna vilja få med lite yngre medlemmar, säger Lena Åkesson.

Även Värmlands historiska brandklubb finns på plats och visar några äldre föremål. Anders Nilsson och Björn Albinsson ser en stor vinst i att kunna knyta kontakter med andra i föreningslivet och man planerar nu inför sommaren öppethållande.

– Vi kommer att göra ett nytt försök med öppethållande, men det blir inte hela sommaren som det var tidigare år, säger Björn.

Lena Olsson Larsson och Kristina Elmström finns på plats från Storforsföreningarna som är en paraplyorganisation för alla föreningar i Storfors. Via Storforsföreningarna får man hjälp att göra en hemsida eller hjälp att länka sin egen hemsida till föreningsportalen.

Big Island Cruisers trivs med att träffa besökare och Brottsofferjouren hoppas på att hitta fler volontärer.

– Vi behöver fler framför allt i Storfors och den som är intresserad får gå en grundkurs, berättar Ann-Sofi Goldmann.

Flera andra föreningar finns på plats och i vimlet hörs röster för att arrangera föreningsmässa flera gånger.

Text och foto: Eva Wiklund