Helgtips v. 19

Att det är Eurovisionhelg har nog inte undgått någon. Detta älskvärt gräsliga schabrak till show. För den som är måttligt intresserad av spexiga dragspel från Moldavien eller smäktande ballader som tar sig själva på för stort allvar ser det dock tunt i tv-tablån på lördag kväll. Övriga kanaler lägger sig tämligen platt för konkurrensen. Vill du ändå ha en lugn kväll med rörlig bild återstår alltså film, så här kommer tre tips på filmer att hyra eller streama.

FILM Libanesiska Förolämpningen hyllades av en näst intill enig kritikerkår när den kom 2018. Den nominerades till Oscar för bästa utländska film och Kamel El Basha som har en av huvudrollerna i fimen vann skådespelarpriset på filmfestivalen i Venedig för sin insats. Genom ett till synes vardagligt bråk om ett felaktivt avloppsrör skildras etniska och religiösa motsättningar i dagens Libanon, och hur historiens svårläkta sår får en snabbt uttalad förolämpning att eskalera till något långt bortom de inblandades kontroll.

Finns att se på SVT Play.

FILM Du åker för att titta på ett hus i et nybyggt område, mäklaren försvinner hastigt och när du ska åka därifrån hittar du inte ut från området utan kommer hela tiden tillbaka till samma hus på samma gata. Så börjar irländska Vivarium (2019), där unga paret Gemma och Tom (Imogen Poots och Jesse Eisenberg) fastnar i det lika folktomma som surrealistiskt labyrintiska området Yonders. De försöker desperat ta sig därifrån, men vad de än gör kommer de alltid tillbaka till hus nummer 9. En dag står en kartong utanför huset, i den finns ett spädbarn.

Vivarium är en underhållande mardröm, kan ses som klaustrofobisk spänning eller psykologiskt drama. En film som ger få svar, men just därför är så skrämmande.

Går att se på HBO Max.

FILM Och på tal om klaustrofobisk spänning: dramathrillern Buried (2010) utspelas nästan helt i en trång låda, nedgrävd någonstans i Irak. Här vaknar den civilanställde lastbilschauffören Paul Conroy (Ryan Reynolds) upp efter att lastbilskonvojen han färdades i hamnat i ett bakhåll. Filmen lyckas med små medel och en stark insats av Reynolds skapa nervkittlande spänning av Pauls allt mer desperata kamp för att bli räddad. En utmattande film som inte är något för den med anlag för cellskräck.

Buried finns på HBO Max.

Nicklas Remmegård