Helgtips v. 18

Ny helg, nya helgtips från kultur- och nöjesavdelningen.

TV Med en vecka kvar till den stora finalen av Eurovision Song Contest visar SVT två intressanta dokumentärer med Eurovisionkoppling. När Franco stal Eurovision handlar om 1968 års tävling, där Spanien, med Massiels utmärka La la la, knep segern bara en poäng före Storbritanniens Cliff Richard. Det har senare spekulerats att resultatet riggats av Spaniens dåvarande diktator Franco, vilket blir utgångspunkten för dokumentären.

Lite senare samma kväll visas Intervision Song Contest – schlager i kalla krigets skugga, om just Intervision Song Contest, östblockets svar på västs Eurovision. Fascinerande om en tävling du nog inte visste fanns.

Både När Franco stal Eurovision och Intervision Song Contest – schlager i kalla krigets skugga visas på SVT2 på lördag, 19:05 respektive 20:10.

FILM Nu finns två av Hasse Ekmans tidiga filmer på SVT Play. Lyckan kommer och Lågor i dunklet kom båda 1942 och var Hasses tredje respektive fjärde film som regissör. Den förstnämnda är en underhållande komedi om ett förmöget, gift par (Stig Järrel och Marguerite Viby) som ingår ett vad om att leva som vanliga, arbetande människor utan sin stora våning och sina pengar. Georg Funkquist, en av svensk films stora birollsaktörer, briljerar i rollen som redaktör för tidningen Kärleksjournalen. Kan nämnas att filmen fick en remake i Danmark samma år, även då med Marguerite Viby i den kvinnliga huvudrollen.

Lågor i dunklet bjuder å sin sida på spänning i internatskolemiljö. Den nye latinläraren Birger Sjögren, briljant spelad av tidigare nämnde Stig Järrel, blir allt mer svartsjuk och kontrollerande gentemot sin hustru Eva (Inga Tidblad), som tidigare arbetade på ett av skolans elevhem och då kom nära sin kollega Rolf (Edvin Adolphson). Samtidigt plågas det lilla samhället av en rad mystiska bränder. En spännande historia, men det är Järrel som med sin gestaltning av Birgers tärande svartsjuka och tilltagande vansinne bär filmen. Anmärkningsvärt är att Hasse Ekman själv spelar rollen som gymnasist, trots att han när filmen gjordes var en bra bit över 25-årsstrecket och tvåbarnsfar.

Båda filmerna finns på SVT Play till och med 29 maj.

Nicklas Remmegård