Helgtips v. 17

Valborg, första maj, helg. Har du tid mellan majbrasor och demonstrationer kommer här veckans helgtips att fylla tiden med.

TV UR Samtiden är ofta bra slötittning när det går på Kunskapskanalen på eftermiddagarna. Informativt, som regel ganska korta avsnitt. I eftermiddag, med start 15:40 kör man ett svep betitlat Minnen ur den svenska filmhistorien, där man i sex avsnitt på sammanlagt 80 minuter gör ett antal nedslag i just den svenska filmhistorien. Ytterligare några avsnitt ur samma serie, om man kan kalla det så, visades igår torsdag och finns att se på UR Play.

TV Dokumentärer är som bekant många gånger bäst när de är så nördiga och smala som möjligt. Tidigt lördag kväll visar SVT en dokumentär som av nämnda skäl verkar mycket lovande. Vermeers hatt handlar om den stora hatt som syns i Vermeers målning Officer och leende ung kvinna från mitten av 1650-talet. Hoppas på föredömlig nördigt grottande i detaljer som vid en första anblick tycks oväsentliga men som vid en närmare titt öppnar en hel värld.

SVT 2 18:05 på lördag.

MUSIK Riktigt stark helg för ny musik. Både Little Jinder och Sahara Hotnights släpper ytterligare varsin nya singel från sina kommande album. Kritiker- och publikfavoriten släpper en duett ihop med Lisa Ekdahl. Eviga favoriten Jens Lekman släpper The Cherry Trees Are Still In Blossom, en nyversion av 2005 års Oh You’re So Silent Jens. Därtill släpper så utmärka akter som Hannes, Karakou, Kalle J, Rebecca & Fiona och Moonica Mac nya låtar. Det är kul med musik.

Nicklas Remmegård