Eva Wiklund ägnade ett par år av sin fritid åt att skriva boken om diskoteksbranden.

Nyutgiven ljudbok av kristinehamnsförfattare

Nästa år är det 25 år sedan en av Sveriges värsta katastrofer, diskoteksbranden där 63 unga dog, drabbade Göteborg. 
Strax före påsk släpptes ljudboken ”Jag kommer sen” av förlaget Lind & Co, skriven av kristinehamnaren Eva Wiklund. 
– Det är naturligtvis jätteroligt att boken nu kommer ut i ljudformatet. Just ljudböcker har ju fått ett väldigt uppsving de senaste åren, säger hon. 

I boken får läsaren följa mamman Anne-Britt Söderbergs kamp för att ta in, bearbeta och överleva en förälders värsta mardröm, att förlora ett barn. Man får möta hennes hudlöshet men också hennes kraft och mod. 

Läsaren får även hela historien om det som i Göteborg bara kallas ”branden”. Boken bygger på två års research och samtal med brandmän, överlevande, åklagare, advokater, poliser, stödpersonal med flera som var involverade under och efter katastrofen 1998. 

Eva Wiklund vill betona att boken, trots det svåra och tunga ämnet, också bjuder på värme, uppmuntran och inspirerande styrka. 
– Pocketboken sålde väldigt bra, över 25 000 exemplar, och många hörde av sig för att berätta om hur de upplevt den.
Det visade sig att de hade gråtit, men också skrattat och framför allt blivit inspirerade av Anne-Britts sätt att tackla den svåra tiden. Någon tyckte att det skulle vara en obligatorisk bok i olika utbildningar, säger hon. 

Under en period genomförde Anne-Britt också mycket uppskattade föreläsningar i skolorna i Östra Värmland där alla elever fick varsin bok. 

Den nyutkomna ljudboken är inläst av göteborgaren Klara Zimmergren, inte minst känd som ena halvan i komikerduon Mia och Klara. 
– Vi är väldigt glada över att Klara kunde läsa in boken för hon gör det på ett väldigt bra sätt med stor känsla, säger Eva Wiklund. 

Klara Zimmergren tycker själv att det ”känts som en ära” att få läsa in boken om händelsen som berörde
så många människor – och som påverkade Göteborg som stad.
Hon blev själv inkallad av arbetsgivaren P3 tidigt den aktuella morgonen trots att hon var sjuk. Alla behövdes just då. 
– Det är med saknad jag avslutat inläsningen. Jag är så imponerad av Anne-Britts mod, hennes öppenhet och hennes förmåga att inte döma. Det har också varit en förmån att få komma ihåg den där natten som skapade så många känslor, säger hon. 

Boken slutar med att Anne-Britt lämnar Göteborg och Sverige för ett liv i Spanien. Många har frågat hur hon gjorde för att hitta tillbaka till ett gott liv. 
– Anne-Britt brukar säga att man måste göra det som gör ont, om och om igen. Först då kan man läka inifrån. Det är som att riva av en sårskorpa, säger Eva Wiklund, som hoppas att nya grupper av läsare nu ska upptäcka boken när den kommer i ett helt nytt format. 
– Det ska bli spännande att få följa hur den tas emot nu när så många använder olika streamingtjänster, säger hon. 

Text & foto: Lars Larsson