Helgtips v. 16

Böcker, film, musik. Allt som gör livet värt att leva. Så passande då att veckans helgtips bjuder på en dag i bokens tecken, en film att titta på och en låtskatt att djupdyka i. Trevlig helg!

BÖCKER Imorgon, lördag 23 april, är det dags för den årliga Världsbokdagen. Dagen instiftades 1005 av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Det må låta en aning högtravande, men dagen kan framförallt ses som ett utmärkt tillfälle att sätta sig med en god bok, att ta en tur till din lokala bokhandel eller passa på att besöka biblioteket, för att upptäcka något nytt eller ännu en gång svepas med av en gammal favorit. Eller varför inte passa på att besöka bokfestivalen som biblioteket i Kristinehamn anordnar? Åtta författare med lokal anknytning kommer finnas på plats för att berätta om sina böcker och mingla, det kommer finnas aktiviteter för hela familjen och lottas ut bokpaket. Alla dagar må vara en bra dag för läsning, på Världsbokdagen har du en ursäkt för att låta allt det där andra som behöver göras vänta.

FILM I helgen är också sista chansen för den här gången att se Kalle på spången på SVT Play. Klassikern som är Edvard Perssons än idag mest kända film, där han i rollen som gästgivaren Karl Jeppsson utöver titelmelodin framför örhängen som Jag har bott vid en landsväg och Lite grann från ovan (den sistnämnda kanske mer känd under inledningsraden ”Jag är en liten gåsapåg från Skåne”). Ta chansen att se en svensk films största klassiker!

MUSIK Många av sångerna i Kalle på spången är skrivna av Lasse Dahlquist, en av våra riktigt stora schlagerkompositörer. Du har väl inte missat att det går att lyssna påså gott som alla sånger han spelade in under sin långa karriär låtskrivare och artist på Lasse Dahlquist-sällskapets hemsida? Så in och lyssna, det är en guldgruva att djupdyka i.

Lasse Dahlquists sånger finns att lyssna på om du klickar här.

Nicklas Remmegård