Johan manövrerar sågen.

Bygger timmerhus och villor i hela mellansverige

I nära tjugo år har Haags Timmerhus byggt villor och fritidshus runt hela mellansverige. Nyligen flyttade man till Filipstad, och det går bättre än någonsin.
– Vi har jättemycket att göra, säger VD Johan Haag, nästan mer än vi hinner med. 

Timmerhus och vanliga uppstolpade hus, villor och fritidshus. Haags Timmerhus tillverkar och bygger hus över hela mellansverige. Just nu har man beställningar i bland annat Årjäng och Sälen, häromåret byggde man tre timmerhus i Härryda. Uppstolpade villor är det man bygger mest av men de senaste åren har intresset för timmerhus ökat allt mer, och Johan tror att framtiden är fortsatt ljus. Inte minst i takt med att hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare, timmerhusen från Haags är helt ekologiska och byggda i rena naturmaterial. En annan fördel med just timmerhus är att materialet andas vilket ger ett bättre inomhusklimat än många andra typer av hus.

Så fullbokade man är nu har man aldrig varit, och tankar finns på att växa ytterligare. Enda hindret är egentligen att hitta rätt personal.
– Självgående snickare är en bristvara, menar Johan.

Han är själv snickare i grunden, började bygga timmerhus på fritiden och med tiden blev det mer och mer. När det blivit så pass mycket att han kunde leva av det slutade han på snickarjobbet och började med timmerhus på heltid.
– Jag byggde en friggebod och sedan blev jag biten, säger han med ett leende, det har blivit många hundra hus sedan dess.

Nyligen flyttade verksamheten från Lesjöfors till nya lokaler i Filipstad. De nya lokalerna är större och fräschare, ett lyft för verksamheten även om man som bäst håller på att bo in sig. Att ha stora lokaler är en fördel då timmerhusen efter att ha sågats upp monteras på plats och märks upp för att sedan monteras ner och transporteras till kundens tomt där det byggs upp igen. Det har fördelen att kunden kan komma och titta på huset redan på fabriken och se om det är något man vill ändra eller som inte blev som man hade tänkt.
– Man får en helt annan känsla när man ser huset på riktigt än på en ritning.

Johan påpekar att man inte har några standardhus utan alla hus man bygger är olika och ritade efter kundens önskemål. För vanliga uppstolpade hus köper man stommen från AB Karl Hedin, medan man för timmerhusen sågar upp virket själv och gör allt helt från grunden. Haags sköter sedan hela processen tills huset är byggt, vilket gör det enkelt och bekvämt för kunden.
– Vissa köper nyckelfärdigt, andra ett skal, berättar han och tillägger att man utöver nybyggen också gör utbyggnader eller om kunden exempelvis vill ha ett garage i samma stil som huset.

Utanför verkstadsporten ligger ett hus packat och färdigt för att levereras. Sedan bär det iväg för att bygga upp huset.
– Det är spännande att träffa alla olika människor och se olika platser, säger Johan. Snart har vi byggstart på en villa i Gåsborn.

Text & foto: Nicklas Remmegård