Hans Karppinen från företaget HK Arkitektur har ritat den nya sport och aktivitetshallen.

Hans Karppinen ritade Storfors nya hall

För fyra år sedan valde Karlskogafamiljen Karppinen Storfors istället för Örebro.
Året efter startade Hans Karppinen egna företaget HK Arkitektur, som nu ligger bakom utformning och planlösning för Storfors nya sport- och aktivitetscenter.
– Det är ett väldigt roligt projekt som det är roligt att följa framväxten av, säger han. 

Just nu är alla markarbeten klara och bottenplattan är gjuten, Egentligen var planen att först ställa upp väggarna och sedan gjuta på insidan, men olika typer av leveransproblem har gjort att ordningen fått kastas om.
– Vi kommer ändå att hålla tidsplanen och vi har haft tur med vädret så att det fungerat med gjutning ute, säger Sven-Erik Rhen, ordförande för Idrottsalliansen.

Idrottsalliansen och Hans Karppinen har haft många träffar under projektets gång.
– Jag fick frågan om att göra en ritning för att visa hur det skulle kunna se ut, så jag tog fram en 3-D-visualisering. Sedan började vi diskutera, berättar Hans.

Från den yttre utformningen gick man vidare med ritningar för planlösning där flera föreningar var inblandade.
– Det gällde ju att alla föreningar fick de ytor som de behöver och att tillträdet till de olika lokalerna blir bra, säger Hans, som gillar utmaningen i att den nya hallen ska byggas samman med den nuvarande.
– Jag tycker verkligen om när det finns givna förutsättningar och problem som måste lösas på ett bra sätt. Att inte kunna tänka helt fritt ger en annan typ av skaparkraft, säger han.

Att det just nu pågår en nybyggnation som ska gynna barn och unga i Storfors är stort och positivt menar Hans, som själv har fyra barn i olika åldrar.
– Det känns jättekul att Idrottsalliansen vill satsa på detta, och jag är stolt att vara en del av det. Riktigt stolt kan jag dock inte känna mig förrän efter slutbesiktningen, det finns ju alltid en oro att man ska ha missat något, säger han.

Stolta är också Sven-Erik Rhen och Alliansen kassör Bengt Enghag. De är två eldsjälar bakom bygget och håller tillsammans i många trådar. Just nu har de jobbat ihop lite drygt 325 000 kronor i sponsorpengar som ska gå till inredning. I juni förväntar man sig också bidragsbesked från Allmänna Arvsfonden dit man ställt en förnyad ansökan.
– Vi är så glada över alla små och lite större företag som bidrar med det som de kan och även alla privatpersoner som hjälper till. På Vargbroskolan hade personalen gått samman och samlat ihop 7500 kronor, det är verkligen imponerande, säger Bengt.

Målet är att få ihop 500 000 kronor, men bekymret är att det saknas större företag med stora ekonomiska muskler i Storfors.
– Vi försöker med företag i kranskommunerna också. Vi har absolut inte gett upp, säger Bengt.

Under vecka 19 räknar Alliansen med att själva byggnaden ska komma på plats på bottenplattan som innehåller mellan 200 och 250 kubikmeter betong.
– Byggarbetarna sätter igång den 9 maj och bygget pågår under sommaren. I månadsskiftet september-oktober ska det stå klart för inflyttning, säger Sven-Erik Rhen.

Då ska också väggpanelerna i olika dova färgtoner vara på plats. Hans Karppinen förklarar tanken bakom dem:
– Istället för bara en svart eller vit låda ville jag ge intrycket av den miljö som jag tycker så mycket om häromkring. Jag tänkte mig bilden när man ser bort mot en skogslinje med träd som blir lite mer diffusa allt längre bort och där blicken slutligen landar på himlen ovanför topparna. Den känslan har jag försökt skapa med rektangulära fält, säger Hans, som nu ser fram emot fler och nya uppdrag i Östra Värmland.
– Det har gått lite i vågor med uppdrag, mycket beroende på pandemin. Nu hoppas jag att det ska dra igång ordentligt, säger Hans, som både jobbar åt privatpersoner och åt företag.

Text & foto: Eva Wiklund