Naprapat ser pandemieffekt

En smärtande axel eller öm hälsena? Ont i ryggen efter ett par års oergonomiskt hemmajobbande? Då kan behandling hos en naprapat vara exakt vad du behöver.

– Man vill återskapa en smärtfri funktion, det är det centrala, säger Pia Johnsen som arbetat som naprapat i 38 år och hjälpt tusentals patienter med smärtande ryggar, axlar och nackar.

För att göra detta arbetar man med manuell behandling innefattande exempelvis mobilisering/manipulation och massage och töjningar, man jobbar även med triggerpunkter samt en del elektrisk stimulering och stötvågsbehandling.
Naprapater är en legitimerad yrkesgrupp och yrket kräver fyra års heltidsstudier och ett års praktik.

Rygg, axlar och nacke dominerar, berättar Pia, men det dyker också upp ett och annat knä och en del idrottsskador. De senaste åren har hon märkt en pandemieffekt då många fått ryggproblem till följd av att ha jobbat hemifrån.
– Jag har sett mycket att folk suttit på en köksstol och jobbat under pandemin, det blir ingen optimal arbetsställning. Och avsaknad av höj- och sänkbara skrivbord har varit illa.

Idag delar hon ett, som hon säger, väldigt litet vårdavtal med två andra naprapater i Karlskoga, och jobbar även med försäkringspatienter, företag och privatpersoner på kliniken i Villa Ekeliden.
– Det är full rulle även om det varit lite upp och ner med pandemin. Jag trivs jättebra.

Text & foto: Nicklas Remmegård