Maths Anhammer och Carin Moberg driver Ovolin.

Snart dags för byggnadsvårdsdag

23 april är det på nytt dags för Ovolins byggnadsvårdsdag vid butiken i Karlslund utanför Örebro. Byggnadsvårdsdagen arrangeras normalt vartannat år, men på grund av pandemin har man tvingats till några års uppehåll.

– Det är jättekul att köra igen, säger Carin Moberg som ihop med Maths Anhammer driver Ovolin. Jag tror det har varit ett uppdämt behov både hos oss och våra besökare, vi är väldigt laddade.
Under dagen kommer man bjuda in så många hantverkare som möjligt som håller på med traditionella metoder. 

Timmermän, snickare som använder gamla tekniker, smed, dekorationsmålare, målare som visar upp och svarar på frågor om att måla med traditionella färger. Även en del av Ovolins leverantörer kommer att vara på plats, Carin nämner exempelvis företaget Gnestapenseln som är en av få som ännu tillverkar penslar för hand.
– Det ska bli kul att få visa upp lite praktiskt, säger hon, och påpekar att det givetvis också kommer finnas fina erbjudanden i butiken under dagen.

Byggnadsvårdsdagen är ett uppskattat evenemang med gott om besökare i de natursköna omgivningarna.
– Många brukar vilja att vi ska ha det varje år, men vi tycker det är roligt att ha det vartannat så man får längta lite också.

Byggnadsvårdsdagen blir också startskottet på den högsäsong som redan nu börjar smyga igång. Carin påpekar att man skickar iväg färg varje dag året om men att det är nu, när säsongen för utomhusmålning börjar, som det verkligen blir högtryck i butiken. Överhuvudtaget ser man en växande efterfrågan på Ovolins färger, och fler och fler vill ha både äggoljetempera och linoljefärg. Det hänger ihop med en stark byggnadsvårdstrend, men också en trend mot mer miljövänliga produkter.
– Det går hand i hand, menar Carin.

Framförallt har man på senare år sett att beställningarna i webbshopen ökar, och man har idag kunder i hela Sverige. Faktum är att man börjar känna sig lite trångbodda i såväl butiken som verkstaden, och har därför inlett samtal med kommunen – som äger byggnaden – om att utöka.
– Förhoppningen är att kunna göra det till ett ännu större byggnadsvårdscentrum.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foto: Ovolin Byggnadsvård