Helgtips v. 12

Två filmer du bör ha sett att streama. Tre sprillans nya låtar att lyssna på. Här kommer veckans helgtips.

FILM Nu och några veckor framåt ligger både Fram för lilla Märta och uppföljaren Lilla Märta kommer tillbaka på SVT Play. Hasse Ekmans komedier som enligt vad som sägs kom till när han misslyckades att få rättigheterna för att göra film av klassiska farsen Charleys tant och istället skrev en egen historia i liknande stil. Det har för övrigt även spekulerats i att den första Lilla Märta-filmen kan ha inspirerat Billy Wilder till klassikern I  hetaste laget som kom ett knappt femtontal år senare. Det har såvitt jag vet aldrig bekräftats, men visst finns såväl beröringspunkter – allra tydligast kanske att filmerna kretsar kring musiker som förklär sig till kvinnor – som olikheter. Helt otänkbart är det hur som helst inte.

I Fram för lilla Märta ikläder sig musikern Sture Letterström (Stig Järrel) rollen som Lilla Märta för att få ett utannonserat jobb som cellist i en damtrio, ivrigt påhejad av sin vän och rumskamrat, schlagerkompositören Kurre (Hasse Ekman själv). Trion har ett fast engagemang på ett hotell i Lillköping, missförstånd uppstår, det blir kärleksförvecklingar och mitt i allt utser den lokala kvinnoföreningen Märta till riksdagskandidat. Allra roligast är kanske Douglas Håge som kolerisk borgmästare, även om också Järrel är i högform i en av sina mest klassiska filmroller.

Den första filmen är kanske rent objektivt den bättre av de två, men i mitt tycke är Lilla Märta kommer tillbaka den roligare. Den är fylld av absurda infall, och gagsen kommer i princip slag i slag. Här tvingas Sture åter anta rollen som Märta för att undvika att ett gäng nazister får tag på ett hemligt dokument som kommit på villovägar. Den är full av fantastiskt roliga scener och oförglömliga repliker, och en dialog lika bländande som alltid när Ekman håller i pennan. Allra roligast blir det kanske när en kapten, spelad av Gunnar Björstrand, kommer på oannonserad inspektion och på ett närmast virtuost vis fullkomligt kollras bort. Slutet kan kanske tyckas lämna en del att önska, men är också väldigt ekmanskt i sin lekfullhet och vilja att prova nya grepp.  Två filmer som hör till den svenska filmhistorien. Två filmer du bör se, av det enkla skälet att de är fruktansvärt underhållande.

MUSIK Flera favoritartister släpper ny musik denna fredag. Både Litte Jinder och Lykke Li släpper första smakprov från sina respektive kommande album. Såväl Solnedgångar (Jinder) som NO HOTEL (Lykke Li) är popmusik på den mer melankoliska änden av skalan. Den förstnämnda ett steg i en ny riktning soundmässigt, bort från det elektroniska mot ett mer i brist på bättre ord organiskt sound, men samtidigt omisskännligt Litte Jinder. NO HOTEL låter på ett sätt ganska välbekant Lykke Li, men betydligt mer avskalat än musiken på senaste albumet. Två spår som bådar gott inför efterlängtade album. Efter vinterns Reverie släpper Sahara Hotnights nu Gemini som andra singel från comebackalbumet som väntas komma senare i vår. Nya låten rör sig i ungefär samma marker som förra singeln, och höjer förväntningarna på albumet ännu ett snäpp.

Nicklas Remmegård