Helgtips v. 11

Gammal film, ny film och så lite musik på det. Här kommer veckans tips för en roligare helg.

FILM Nu finns Äktenskapsleken (1935) på SVT Play. En av få filmer Karl Gerhard medverkade i, och den enda han skrev manus till. När den tidigare i veckan visades på TV skrev Jan Olov Andersson i Aftonbladet att den visserligen har många kvicka repliker men att Gerhard lagt så många smarta ordvitsar i skådespelarnas munnar att det ”lite grann blir som mannekänger som går omkring och säger Karl Gerhard-vitsar”. Som om det skulle vara något dåligt?

FILM Helgens mest omskrivna biopremiär kommer med all sannolikhet vara Jag är Zlatan, filmen baserad på Zlatan Ibrahimovics självbiografi med samma titel som gavs ut för ett tiotal år sedan. Den är säkert sevärd, men om du liksom jag är måttligt intresserad av såväl fotboll som Zlatan rekommenderar jag att du istället går och tittar på en annan av helgen premiärer, Paul Thomas Andersons Oscarsnominerade Licorice Pizza. En enligt förhandsryktena varm skildring av den tidiga sjuttiotalets Los Angeles där regissören själv växte upp, kretsande kring relationen mellan den unge Gary och den tio år äldre Alana.

Bonus: Alana spelas av Alana Haim, till vardags medlem i det utmärkta bandet Haim. Kolla särskilt in deras debutalbum Days are gone från 2013. Utsökt popmusik för ljusa vårkvällar.

MUSIK-TV På lördag kväll, närmare bestämt den säreget specifika tiden 20:38, visar SVT2 Bachs Brandenburgkonserter framförda av Collegium 1704 i spegelsalen i slottet i Köthen. Det är en väl vald plats då Brandenburgkonserterna antas ha skrivits under den tid Bach var anställd som hovkapellmästare i Köthen.

Nicklas Remmegård