Lokal ”prepper” gästar träffarna om krisberedskap den 16 mars

På onsdag 16 mars är det dags för de tidigare annonserade träffarna om krisberedskap. Kommunchef Johan Rosqvist och säkerhetssamordnare Michael Björklund får nu även sällskap av Heidi Larsson, en lokal ”prepper”.

– Jag skulle vilja lyfta fram att det inte behöver vara särskilt krångligt att vara förberedd, säger Heidi, som vill dela med sig av sina erfarenheter.

Heidi har länge varit intresserad av just krisberedskap och hon menar att det tidigare funnits en hel del fördomar mot det som kallas ”prepping”, alltså att skaffa sig en handlingsberedskap.

Själv menar hon att det kan handla om enkla saker som att ha vedförrådet fyllt eller att ha lite extra mat hemma. Men det kan också handla om att våga testa något nytt.

– Varför inte prova att ha höns eller en bikupa. Om det inte fungerar så har man ju i alla fall lärt sig något och det är ju misstagen som får oss att växa, säger hon.

Beredskap handlar till stor del om kunskap och Heidi vill dela med sig av tips på poddar, böcker och minneslistor.

– Om vi verkligen hamnar i en kritisk situation så kommer kommunen att ha fullt upp med att ta hand om gamla och sjuka. Vi andra måste vara beredda att klara oss själva ett tag, säger hon.

Kommunchef Johan Rosqvist kommer tillsammans med säkerhetssamordnare Michael Björklund att berätta om kommunens roll vid en kris. Det kommer också att bli praktiska tips om hur man förbereder sig på bästa sätt.

Några bra prylar för krisberedskap kommer också att lottas ut under träffarna, där det även blir tid att ställa frågor.

Tid och plats: Kulturhuset, Centrumplan 1. Onsdag 16 mars klockan 13.00 samt klockan 18.00. Ingen föranmälan.

Text och foto: Eva Wiklund