Helgtips v. 10

Fredag betyder veckan helgtips. Denna gång med alternativ till Den Där Musiktävlingen och något för dig som inte kan eller vill undvika den.

TV/STREAMING Att vad man kallar mellofinalen går av stapeln i helgen har varit svårt att missa. Den musikaliska kvalitén är som brukligt sisådär och efter vecka efter vecka med deltävlingar känner man sig rätt mätt på glittrig minsta gemensamma nämnaren-underhållning som tar sig själv på alldeles för stort allvar. Så varför inte ta tillfället i akt att istället titta på den sägensomspunna alternativfestivalen, som 1975 anordnades som ett alternativ och en protest mot kulturens kommersialisering i allmänhet och melodifestivalen i synnerhet. På sätt och vis utgjorde den proggens och den så kallade alternativa musikrörelsens själva klimax. Du känner till Sillstryparns Doing the omoralisk schlagerfestival, men hur många av festivalens andra medverkande kommer du ihåg?

Alternativfestivalen finns att se på SVT:s öppet arkiv.

FILM Vill du inte alls titta på schlager ser tablån för de linjära kanalerna tämligen tom ut, att det mest spännande jag hittar i tablån är ett avsnitt av MacGyver säger det mesta. Däremot finns, som alltid, ett knippe bra filmer att se helt gratis på SVT Play (som den gratistidning vi är gillar vi gratiskultur). Gosford Park är en underhållande kriminalkomedi som utspelas bland herrskap och tjänstefolk under en jakthelg på ett brittiskt gods tidigt 30-tal. Aniara, baserad på Harry Martinsons diktverk med samma titel, blev häromåret fyrfaldigt guldbaggebelönad för bland annat bästa regi. Sydkoreanska Parasit är en av de senaste årens allra bästa och mest hyllade filmer, tilldelades som första icke engelskspråkiga film någonsin Oscarn för bästa film. Ett pris även Moonlight tilldelats. Sommaren med Monika är en svensk klassiker alla bör ha sett, likaså Jag är nyfiken – gul (om än sevärd kanske mer för sitt rykte än dess filmiska kvaliteter). Insyriated är ingen upplyftande historia, men en mycket sevärd film som går att se närmast som ett kammarspel med krigets Damaskus som bakgrund. Här finns även Thomas Vinterbergs starka Jakten och Woody Allens underhållande och överraskande Match Point. Likaså tyska Utan nåd som fick en Golden Globe för bästa icke engelskspråkiga film och gav Diane Kruger fick skådespelarpriset på Cannesfestivalen.  För att nämna några.

DRYCK Ska du trots allt se finalen kan du med fördel dricka den klassiska drinken Gröna hissen medan du tittar. Söt, lättdrucken, bubblig och färgglad bör den matcha schlagerspektaklet perfekt. Bland fyra centiliter gin och två centiliter grön curaçao, fyll sedan upp glaset med Pommac eller Champis. Lägg gärna också ett russin i glaset innan du häller på läsken, det kommer då åka upp och ner i glaset som en hiss.

Grön curaçao kan vara svår att få tag på, men hittar du ingen går det lika bra med blå, även om färgen då givetvis blir en annan. Skål!

Nicklas Remmegård