Helgtips v. 9

Mnytt önskar trevlig helg med ett knippe kultur- och nöjestips.

STREAMING 2014 kom Jemaine Clement och Taika Waititis roliga mockumentär What We Do In The Shadows, om ett gäng vampyrer i det nutida Wellington, Nya Zeeland. Mer känd är kanske den minst lika roliga spinoffserien med samma namn som kom 2019, där konceptet är detsamma men vampyrerna  är andra och spelplatsen bytts till Staten Island i New York. Året dessförinnan kom dock den första spinoffen av den ursprungliga filmen. I nyzeeländska serien Wellington Paranormal följer vi, i samma mockumentära stil, poliserna Minouge och O’Leary från originalfilmen när de utreder paranormala incidenter. Nyligen blev de tre första säsongerna (av totalt fyra) av Wellington Paranormal tillgängliga på HBO Max i Sverige, där originalfilmen och den amerikanska spinoffen finns sedan tidigare. Jag rekommenderar alla tre å det varmaste.

FILM Att säga att Waldermar Hammenhögs roman Pettersson & Bendel filmats flera gånger vore kanske att ta i, den har filmats varken mer eller mindre än två gånger (därtill har uppföljaren Pettersson & Bendels nya affärer filmats med Thor Modéen och Arne Lindblad i titelrollerna). Den första filmatiseringen kom 1933, sägs ha varit en av Goebbels favoritfilmer och anses, med rätta, tämligen antisemitisk. Vi lägger således den till handlingarna och riktar istället blicken mot den film som gjordes femtio år senare med den inte helt obekante skåningen Hans Alfredson i registolen, och de likaledes bekanta Stellan Skarsgård och Allan Edwall i huvudrollerna. P&B som Alfredsons film heter visades i veckan på SVT. Handlingen är flyttad till sin samtid, småskojarna Pettersson och Bendel blir tidstypiskt nog finanskonsulter som gör skumma affärer med hela världen. Starkast intryck gör kanske, på gott och ont, Lena Nyman i en dubbelroll där hon, som Nina Widerberg skriver i en kommentar på Svensk Filmdatabas, ”spelar Mia med sådan emfas att den stumme Marx-brodern framstår som subtil”. En klart underhållande och sevärd film. Finns på SVT Play.

SPORT Enkronasmatch med fritt inträde ikväll. Hissning av klubblegendaren Christian Carlssons tröja imorgon. En stekhet hockeyhelg väntar i Karlskoga. Du vill inte missa detta. Var där eller var fyrkantig.TV Du har väl inte missat att TV:s svåraste frågesport Kulturfrågan Kontrapunkt hade säsongspremiär härom veckan? Om du mot förmodan gjort det finns den nya säsongens två första avsnitt att se på SVT Play. Ljuvligt folkbildande underhållning.

TV Du har väl inte missat att TV:s svåraste frågesport Kulturfrågan Kontrapunkt hade säsongspremiär härom veckan? Om du mot förmodan gjort det finns den nya säsongens två första avsnitt att se på SVT Play. Ljuvligt folkbildande underhållning.

Nicklas Remmegård