Gåtfull rekorddiamant såld för miljoner

I februari gick världens största slipade diamant, den svarta och gåtfulla The Enigma, under klubban hos Sotheby’s i London. En unik ädelsten med gåtfullt ursprung, som kanske kommit från rymden.

Diamanten har slipats i 55 fasetter och väger 555,55 carat, vilket kan jämföras med de välkända diamanterna The Great Star of Africa och Golden Jubilee som ligger på 530,2 respektive 545,67 carat. Slipningen av The Enigma är inspirerad av den arabiska amuletten hamsa, även känd som Fatimas hand. Hamsa är också det arabiska ordet för fem, vilket återspeglas i såväl vikten som antalet fasetter.

The Enigma är en så kallad carbonadodiamant, en särskild form av svart diamant som i stort sett bara hittats i Brasilien och Centralafrikanska republiken. Enligt Sotheby’s tros The Enigma ha utomjordiskt ursprung. Detta har dock ifrågasatts då carbonadodiamanternas ursprung ännu är omtvistat. Svarta diamanter som bildats i meteoritnedslag är vanligtvis mycket mindre än The Enigma rapporterar Live Science, som pratat med experter vilka menar carbonadodiamanter sannolikt bildats på jorden men att det krävs mer forskning för att klarlägga hur. Kanske är det detta gåtfulla ursprung som gett diamanten dess namn.

The Enigma förväntades inbringa uppemot fem miljoner pund – omkring 62 miljoner kronor – men det vinnande budet stannade på strax över tre miljoner pund, motsvarande knappa 40 miljoner. Vi gratulerar köparen till ett riktigt fyndpris!

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Sotheby’s