Tar emot våren i nybyggt uterum

Senast vi besökte Ann-Louise Norling hade hon bytt fasad och det tidigare gröna huset hade blivit vitt. Nu har hon byggt ett uterum och ser fram emot den första våren i det.

Egentligen var det inte tänkt att bli något uterum. Ann-Louise hade tänkt sig en stor markis, men ett besök hos sin bror fick henne på nya tankar.
– Vi satt i hans uterum med 20 grader och ljuset flödade in och ute var det 7-8 grader och blåsigt. Då tänkte jag om.

Det var snart åtta år sedan, och planerna har funnits sedan dess. Andra renoveringsprojekt har emellertid gått före, och först hösten 2020 började
Ann-Louise planera, rita och söka bygg-lov. Bara bygglovet hade en handläggningstid på tio veckor och var inte klart förrän i februari förra året. Först därefter började hon ta in offerter, och veckan efter påsk började det byggas. Först en altan som bas för bygget, därefter glasväggarna som gjorde det till ett rum.
– Man får räkna med att det tar lite längre tid än man tänkt från början, menar Ann-Louise.
Nu ser hon fram emot sin första vår i uterummet, att kunna sitta där när solen börjar värma, att öppna dörrarna och känna den lätta vårbrisen från trädgården. Framförallt ljuset.

Bygget är gjort med helt vanlig tryckimpregnerad trall som laserats för att få fram färgen i den.
– Ett trä har flera färger i sig, säger Ann-Louise, jag har återskapat det med två lager täcklasyr.

Överhuvudtaget har hon velat får fram det varma i inredningen, den som bryter av mot de kalla toner av grått och vitt som så ofta får dominera när vi inreder. Vi behöver det varma också, menar hon.

Planer på nya projekt finns redan. Till sommaren ska det byggas en stenlagd uteplats, det ska sättas in en toalett på mellanplanet. Tankar finns för många år framåt. Men det kommer, som sagt, längre fram.
– Nu njuter jag av det här.

Filmer på Ann-Louise uterum:

Uterummet 360-grader, klicka här!

Vad döljer sig under altangolvet, klicka här!

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Ann-Louise Norling