En högre placerad diskmaskin (till vänster i bild) är lättare att tömma och mer skonsam för ryggen.

Smarta lösningar för köket

Bekvämt placerade vitvaror, praktiska eluttag, fläktar som går att dölja i inredningen och ett sätt att lösa det eviga problemet med kökets mardrömsskåp. Vi har tittat närmare på några fiffiga lösningar för köket.

Ugnar i axelhöjd är numer ganska vanligt. Bekvämt och praktiskt, särskilt om man väljer en ugn där luckan är infällbar. Det är dock inte bara ugnen som kan placeras på bekväm höjd. Monterar du diskmaskinen lite högre blir den lättare att plocka i och ur samtidigt som det skonar ryggen från många böjar.

Även för fläktar finns idag många smarta lösningar. Köksfläkten behöver inte längre vara en skrymmande och högljudd klump ovanför spisen. Det finns integrerade fläktar som kan monteras i ett köksskåp eller till och med i taket, likväl som spishällar med inbyggd fläkt. Sparar utrymme och ger möjligheten att ”gömma” fläkten i inredningen för att på så sätt skapa ett mer sömlöst intryck

Ett område som brukar kunna ställa till besvär i köket är hörnen. Här finns ofta mycket skåputrymme, som dock tenderar vara bökigt att komma åt, och som lätt blir det där skåpet du ogärna öppnar för att det är rörigt, trångt och svårt att hitta det du ska ha. Här har många mer eller mindre lyckade lösningar lanserats genom åren. Ledade skåpluckor, utdragbara eller snurrbara skåpinredningar, skåp som helt enkelt placerats i vinkel, för att nämna några. Alla med sina fördelar och nackdelar. En lösning som löser de flesta problem med hörnen är att välja lådor med vinklad front istället för ett skåp. På så sätt utnyttjar du utrymmet effektivt och kommer lätt åt det som finns där utan att krypa in i ett skåp du kanske aldrig hittar ut ifrån. Behöver du plats för bunkar och grytor väljer du givetvis en djupare låda.

En annan smart lösning som blivit vanligare på senare år är så kallade pop up-
uttag, ett eluttag som du fäller in i bänken när du inte använder dem. Det maximerar arbetsytan samtidigt som uttagen finns nära till hands när du behöver dem. Praktiskt, och snyggare än traditionella uttag. Många av de pop up-uttag som finns på marknaden har även usb-uttag för laddning av telefoner.

Text & foto: Nicklas Remmegård