Alexandra och Robin Blendulf på EM Home i Degerfors.

Så inreder vi 2022

Under vårens digitala Formex Talks presenterade designern och trendspanaren Jan Rundgren tre teman för vårens inredningstrender. De tre temana kallar han Joy of comfort, Still waters run deep och Euphoric escapism. 

Det förstnämnda är ett behagligt och ljust tema, lite skandinaviskt med mjuka linjer, ljusa, nedtonade färger och naturmaterial. Still waters run deep handlar om eftertänksamhet i inredningen. Det är klassiskt, långsiktigt, bygger på kvalitet. Klassisk inredning men på ett avslappnat sätt med bekväma möbler, mattor som känns tjocka och där blåskalan dominerar. 

Han menar också att boken kommer att komma tillbaka i inredningen efter att ha varit borta ett tag. Det sista trendtemat, Euphoric escapism, kopplar Rundgren till en längtan efter glädje och verklighetsflykt efter pandemin. Det är lekfullt och mycket färg. Glada pasteller och starka färger i kombination.
Dessa tre teman syns i olika grad i inredningsbutikernas sortiment för våren. De varma, beige och bruna färgerna, naturmaterialen, det luftiga intrycket men också att vi använder mer och mer färg i inredningen. Linda Tjädersten Tuulik på Mio i Kristinehamn lyfter fram att vita, beige, jordnära toner och trädetaljer ihop med naturnära material som linne och ull är något man ser mycket av nu. Neutrala färger som går ton i ton, och lite varmare färger än det kalla gråa som länge varit stort.

Alexandra och Robin Blendulf på EM Home i Degerfors instämmer och pekar på att det som kommer nu är ljust skandinaviskt med inslag av naturmaterial och färgklickar.
– Lite nättare soffor, säger Robin, men mjuka och bekväma.

Marcus Syrén på RS Möbler i Örebro är inne på samma spår och berättar att man ser mycket ljusa härliga färger och stora, härliga tresitssoffor. Han pekar även på det individuella, viljan att anpassa sin möbel med egna val av färger, tyger, kuddar och liknande.

Både hos EM och Mio ser man att teddymaterial, en sorts lite luddigt fuskpälsmaterial, kommer starkt den här våren, både i möbelklädsel och filtar. Alexandra lyfter även fram bouclé som ett av vårens material.
Även i textiler är det naturmaterial som dominerar. Ann-Mari Selldén på Amis nya rum menar att man ser mycket linne i gardiner, och då gärna med lite struktur i materialet.
– I mattor är jute stort, säger hon, det går in i att det ska vara naturmaterial.

Färgexperten Karl Johan Bertilsson gör gällande att det generellt för vårens trender handlar om ganska milda nyanslägen, där färgerna inte är för starka. Kulörtonerna, menar han, rör sig över hela cirkeln men att nyanslägena är ganska lika. Under en lång period har vitt, grått och svart dominerat men det börjar förändras och vi vågar använda mer färg, men det ska inte vara för starka eller kulörta färger.

Både Ann-Mari och Linda lyfter fram lila och gult som trendfärger för våren, medan Alexandra pekar på att det kommer mycket gult nu och att man ser mycket 80-talsinspirerade färger. Även Ann-Mari nämner 80-talsfärger, men menar att det främst används som accentfärger i mindre mängder.
– Du kanske vill ha en knallblå kudde, säger hon, men det är inget du sätter upp som gardiner.
Hon menar att även om naturtoner är basen ser man mer starka färger, och att vi går från att vara förhållandevis försiktiga till att brassa på med allt. 

Hållbarhet fortsätter vara en stark trend. Alexandra Blendulf menar att konsumenterna idag är mer medvetna och vill ha produkter som håller över tid, samtidigt som återvunna material kommer mer och mer.
– Det är en rolig trend.

Ann-Mari Selldén är inne på samma spår och menar att en gardin idag är något man ser som en investering, man vill ha kvalitet och att den ska hänga länge. Hon understryker även att återbruk fortsätter växa.
– Återbruk och att ta tillvara växer hela tiden, säger hon, man blandar gärna gammalt och nytt i hemmen.

Linda Tjädersten Tuulik på Mio berättar att man ser mycket trädetaljer och att man gärna blandar träslag i olika färger.
– Beige och trädetaljer, ler hon, så kan man sammanfatta våren.

Alexandra och Robin på EM lyfter även fram att det kommer mycket trästolar nu, vilket man inte sett på ett tag. På senare år har annars klädda stolar och stolar med metallunderreden dominerat. Överhuvudtaget ser man lite roliga detaljer på trämöbler, en vågig kant på ett matbord eller lameller på ett soffbord.

Våren 2022 är det alltså ljusa men varma färger som dominerar, beige som bryts av med färgklickar i milda, dämpade pasteller. Vi ser mycket naturmaterial, men också mycket återvunnet och hållbart. Trädetaljer och trämöbler är stort, och överlag vill vi ha en skandinavisk känsla med ett luftigt, nätt intryck på möblerna, och textilier med struktur i materialet.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foton överst: Stockholmsmässan