Helgtips v. 8

Tidigare i veckan inleddes årets bokrea. Veckans helgtips blir således en bokreaspecial. Vi tipsar om några av de bästa böcker vi hittat på rean.

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Douglas Stuarts debutroman Shuggie Bain, en uppväxtskildring som utspelas i Glasgows arbetarklass, kom i svensk översättning i fjol och blev en av årets mest omskrivna och hyllade romaner. Hade innan det gjort succé även i hemlandet och vann det prestigefulla Bookerpriset 2020.

Filosofins historia av A. C. Grayling

Tre tusen år av tänkande sammanfattat på drygt 700 sidor. Graylings rosade tegelsten är en utmärkt introduktion till filosofin från antiken ända in till idag. Den tar ett brett grepp där den inte bara presenterar den västerländska filosofins utveckling och stora tänkare, utan blickar också ut i världen med kapitel som rör kinesisk, indisk, arabisk-persisk och afrikansk filosofi. Det filosofiska stoffet, som annars ofta upplevs som komplicerat, presenteras här på ett lättillgängligt sätt. Ett måste för alla med minsta intresse för vilka tankar som format vår värld.

1795 av Niklas Natt och Dag

Den avslutande delen av Niklas Natt och Dags så kallade Bellman noir-trilogi. Följer upp succéerna 1793 och 1794, och avslutar berättelsen om palten Mickel Cardell och de andra som rör sig i smutsen i det sena 1700-talets Stockholm. Tar vid strax efter de fasansfulla händelser som avslutade 1794 och låter oss på nytt känna den såväl bokstavliga som bildliga stank som fyller staden och tiden.

Vårt enda liv av Martin Hägglund.

Diskuterad och ofta hyllad världen runt är det en bok som utifrån insikten om vår dödlighet ifrågasätter såväl kapitalismen som religionen och bygger en vision om ett annat samhälle, ett annat sätt att leva. En otippad succé har den kallats. En bok som mycket sannolikt kommer finnas med när någon om hundra år på nytt skriver en historik över filosofin.

I övrigt kan nämnas…

…Skräckmästaren John Ajvide Lindqvists senaste roman Vänligheten.

…Klas Östergrens klassiska trilogi som inelddes med Gentlemen, fortsatte med Gangsters och häromåret avslutades med Renegater.

Jägarna i Armentières av Steve Sem-Sandberg.

…Åsa Linderborgs Metoo-dagbok Året med 13 månader.

…Sylvain Neuvels Themisfilerna-trilogi.

…Peter Englunds hyllade Söndagsvägen.

Väderfenomen av Anna Fock (som vi skrivit om tidigare här i helgtipsen).

…Sara Lövestams underhålland och lärorika Handbok för språkpoliser.

Det omätbaras renässans av Jonna Bornemark.

Nicklas Remmegård