Stefan Ståhlberg driver Crossfit Karlskoga tillsammans med Alex Elgh.

Funktionell träningsform med bredd

På Crossfit Karlskoga står träning och hälsa i fokus, ihop med en strävan att alla oavsett träningsbakgrund ska känna sig välkomna.
– Vissa är lite rädda och tror det krävs mycket för att börja, säger Stefan Ståhlberg, men egentligen är det tvärtom.

Stefan, som tillsammans med Alex Elgh driver Crossfit Karlskoga, beskriver crossfit som en funktionell och bred träningsform där man tränar både kondition, styrka och rörlighet. Här ingår moment av såväl tyngdlyftning som gymnastiska övningar.
Han menar att bredden är utmaningen och vad som gör träningsformen så rolig. Det finns alltid något att förbättra, något att sträva mot. Tvärtemot vad många tror gör det också crossfit till en bra träningsform för nybörjaren och den som inte har någon träningsvana. Du börjar med grunden och ökar på svårighetsgraden allteftersom i takt med att du blir säkrare och säkrare på grundrörelserna.
–  Vi är väldigt duktiga på att ta hand om nybörjare och att slussa in människor i träning, säger Stefan. 

Att få människor att röra på sig och öka medvetandet om träning och hälsa är något han brinner för. Med tiden hoppas han att pandemin, när den är över, ska leda till en större diskussion om kost, träning och välmående.
– Tittar man på en allmänhälsa är träning och bra kost det bästa motgiftet mot ohälsa. Inte bara fysiskt, man mår mycket bättre även mentalt av träning. Att gå från ingenting till att röra på sig 2-3 gånger i veckan gör stor skillnad för hälsan.

Sedan starten hösten 2013 har Crossfit Karlskoga vuxit sett till såväl lokaler som antal medlemmar. För att kunna möta det växande intresset och växa ytterligare kommer man framöver flytta från Botorps industriområde till nya, större lokaler närmare centrum. Exakt när flytten sker är inte spikat då man för närvarande inväntar att bygglovet ska klubbas, men förhoppningen är att det blir under våren.

Text & foto: Nicklas Remmegård