Leif och Malin Aho gratulerades av Torbjörn Johansson, ordförande för Nyföretagarcentrum, och rådgivare Börje Andersson.

Leif och Malin är årets Nyföretagare i Storfors

AHOs skogsvård. Så heter Årets Nyföretagare i Storfors.
– Det här är ett företag som på kort tid fått väldigt gott rykte och som klarat företagsstarten på ett fantastiskt sätt, säger Börje Andersson, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Storfors.

Det var Leif Aho som startade företaget som enskild firma under 2021. Då hade han och hustrun Malin diskuterat saken länge.
– Jag hade jobbat i skogen under 15 år, men som anställd. Jag låg borta mycket och nu ville jag jobba på hemmaplan, men Malin var tveksam, säger han.
Att gå från en trygg anställning till osäkerheten i att driva eget företag var lite skrämmande för barnfamiljen, men till slut gav även Malin tummen upp och det har hon inte ångrat.

Företaget inriktade sig på skogsröjning, skogsplantering och även trädfällning åt privatpersoner. Snart hade Leif mer jobb än han mäktade med. Malin, som under en lång tid varit sjukskriven, kunde också ta steget in i firman som ombildades till aktiebolag.
– För mig blev detta en riktig chans att få komma ut i arbetslivet igen. Jag har svårt för stora sammanhang och mycket folk, men att få jobba med Leif i skogen känns helt perfekt, säger Malin, som också är den som sköter firmans marknadsföring via sociala medier.

– Där har ni gjort fantastiskt fin reklam med små medel, det är också en anledning till att vi utser just er till Årets Nyföretagare, säger Torbjörn Johansson, ordförande för föreningen.

Idag är de båda certifierade för att även få jobba för skogsbolag och de ligger i startgroparna för att ta ”grönt kort” där man skaffar sig stora kunskaper i naturhänsyn. Efterfrågan på företagets tjänster är stor, och de menar att de jobbar ungefär i lika delar i skogen och hemma i folks trädgårdar.
– Vi är stolta att vi klarat den här resan utan att ha ett startkapital, och vi är glada över alla nöjda kunder. Att sedan dessutom få den här utmärkelsen känns lite overkligt, skrattar Leif.
Både han och Malin ser stora fördelar med att få jobba tillsammans ute i naturen.
– Det är ett härligt och fritt arbete och vi jobbar bra tillsammans. Vi har lite olika åsikter om saker och ting, men det tar ju också firman framåt, säger Malin, som är glad över att de får ingå i Nyföretagarcentrums mentorsprojekt.

Egna företagaren Håkan Larsson är mentor, och de nya företagarna tycker att de fått många goda råd och nya insikter.
– Det är jätteskönt att ha en mer erfaren företagare att få bolla med, säger Malin.

Även nu under vintern har företaget god beläggning i orderboken. Det finns en hel del röjning som behöver göras i skogen. Och inför sommaren hopar sig också uppdragen.
– Om vi skulle öppna för att börja jobba åt skogsbolagen så kan det hända att vi måste anställa, eller hitta någon ny lösning, men nu vill vi fortsätta så här ett tag, säger Leif.

Börje Andersson berättar att företaget kommer att prisas under en företagsfrukost i vår, när pandemirestriktionerna släppt. Han är glad och överraskad över den positiva företagsstarten.
– Vi var helt överens i Nyföretagarcentrums styrelse om att AHOs skogsvård var den bästa kandidaten. Det de åstadkommit på bara ett år är helt imponerande, säger han.

Text & foto: Eva Wiklund