Helgtips v. 6

Helgen är här och med den veckans helgtips. Trevlig helg!

RADIO På söndag kväll bjuder P2 på en riktig publikfriare då de sänder en konsert där Nordtyska radions Elbfilharmoniker ihop med blott 19-åriga solisten María Dueñas framför Antonín Dvořáks nionde symfoni, som även går under titeln Från nya världen eller vara Nya världen-symfonin. En av världens mest spelade och älskade symfonier. Storslagen, dramatisk, fantasieggande. Fantastisk musik. Utöver Dvořáks symfoni bjuds musik av Bruch och Paganini där Dueñas, sin unga ålder till trots redan en prisad violinist som gästat ett flertal framstående orkestrar världen runt, visar prov på sin virtuositet och bländade ekvilibrism i trakterandet av instrumentet. Söndag klockan 20 på P2.

FILM När nu restriktionerna till sist lyfts kan det vara läge att resa sig från soffan och istället för streaming gå och se en film på bio. Passande nog har flera emotsedda filmer premiär den här helgen.  Sanna Lenkens Comedy Queen, baserad på Jenny Jägerfelds roman med samma titel, är en av vårens på förhand mest omtalade filmer. Handlar om 13-åriga Sasha som nyligen förlorat sin mamma och drömmer om att bli ståuppkomiker. Finska Kupé nr. 6 är även den baserad på en roman (av Rosa Liksom), och är en av årets allra mest kritikerrosade filmer. Den tilldelades juryns stora pris i Cannes i fjol och många såg den som favorit till priset som bästa nordiska film nyligen avsluta filmfestivalen i Göteborg, ett pris som dock gick till danska Du som er i himlen. Den gick dock inte lottlös från festivalen då huvudrollsinnehavaren Seidi Haarla tilldelades skådespelarpriset. Filmen utspelar sig under en tågresa från Moskva till Murmansk där finska studenten Laura (Haarla) delar kupé med ryske gruvarbetaren Ljoha (Juri Borisov). Ett påtvingat sällskap som under resans gång för dem närmare varandra. Vill du istället se något lättsmält och äventyrsaktigt kan Döden på Nilen vara något. Efter succén med Mordet på Orientexpressen för några år sedan återvänder nu Kenneth Branaghtill Agatha Christies värld. Han intar på nytt såväl regissörsstolen som rollen som Hercule Poirot i den här filmatiseringen av Christies klassiska roman. Poirot befinner sig på en resa längs Nilen när en av passagerarna hittas mördad. Det blir givetvis upp till den mustaschprydde belgaren att lösa mysteriet och avslöja mördaren. Klassisk, trivsam pusseldeckare som roar för stunden.

TV I tre säsonger har Bill Pullman porträtterat polisen Harry Ambrose i kanske inte omistliga men klart sevärda kriminalantologin The Sinner. Nu på söndag börjar SVT visa den fjärde säsongen, både linjärt och i Play. Den nu pensionerade Ambrose har rest till kusten för att hämta sig efter tredje säsongens händelser när han blir vittne till en ung kvinnas försvinnande dras han så in utredningen. Twistar lär följa.

Nicklas Remmegård