Längdspår i världsklass i Kalhyttan

Du behöver inte resa långt för att njuta av skidåkning. En av Sveriges finaste anläggningar för längdåkning finns i Filipstad.

– Kalhyttan är en av Filipstads stoltheter, säger Klara Thorell, turismsamordnare på Filipstads kommun. Det är hit man som ”Filipstassare” åker för att gå, springa eller åka skidor, och man är stolt över anläggningen.

Här finns slingor som passar både elitåkaren och nybörjaren, spår för såväl klassiskt som skejt. För att få tillgång till spåren krävs ett spårkort, som kan köpas för en dag, en vecka eller hela säsongen.
– Vi har väldigt duktiga spårmakare, säger Klara. Vi får ofta höra att det är spår i världsklass.

Just när vi pratas vid har man på grund av en tids mildväder fem kilometer spår, men när det är kallt och finns natursnö finns drygt ett par mil spår på anläggningen. Den här säsongen kunde man tack vare att det blev kallt ganska tidigt öppna redan i november.
Såhär långt har man haft väldigt mycket besökare, trots att den traditionellt sett bästa perioden i februari-
mars ännu ligger framför oss.
– Vi var först i Värmland med spår i år, säger Klara och menar att en del i det är det nya pumpsystem för snökanonerna man investerat i. Det gjorde att det gick fortare att tillverka snö när kylan kom.

Utöver Filipstadsborna själva kommer mycket besökare utifrån, särskilt söder ifrån. Karlstad, Kristinehamn, Karlskoga, men också mer långväga än så. I december var det många som planerat att åka till Sälen som kom hit istället, för det var här det fanns spår att åka på.

Under det kommande sportlovet kommer kaféet, som vanligtvis är öppet under helgerna, hålla öppet även under veckan, och framöver kommer det köras en del tävlingar på Kalhyttan.
– 19:e februari kör vi en tävling till minne av Lars-Göran Pettersson som var förbundskapten för skidlandslaget under Wassberg- och Svaneran och var en av dem som gjorde Kalhyttan till vad det är. Den är öppen för alla, så man kan anmäla sig med familjen eller kompisarna och komma hit för en stafett.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Kalhyttan sport- & fritidsarena