Ett jubel sprider sig bland gruppen i vattnet.

Fullständig närvaro i öppen vak

De senaste åren har vinterbad blivit allt mer populärt. Mnytt åkte till Skymningens badplats i Kristinehamn för att ta reda på varför.

Efter några dagars mildväder har isen åter lagt sig under natten, för tunn att gå på, men tjock nog att lura ögat att den bär. Strax nedanför badbryggan står en handfull kvinnor iklädda mössa och baddräkt med vatten till midjan och hugger upp en vak.
– Det är nästan bara tjejer som badar, säger Camilla McQuire, jag vet inte vad det beror på.

Hon beskriver det som otroligt meditativt att bada och känna att man besegrar kylan.
– Det är så fullständig närvaro, fyller Camilla Ronge i, man finns bara i andetaget.

En efter en klättrar fler badsugna ner i vattnet. Till sist är de åtta stycken, med bara huvudet och händerna över vattenytan.
– Jag hade inte en sjukdag förra året och det enda jag gjorde annorlunda var att jag började vinterbada, säger Camilla Ronge.

Ett jublande läte stiger från gruppen i vattnet, någon sträcker armarna i luften. När badarna börjar kliva upp och skynda in i omklädningsrummet för att få på sig varma kläder ligger några i gruppen kvar ytterligare en stund. ”Blir det rekord idag?”, hörs skämtsamt från bryggan.

Camilla McQuire menar att första gången man vinterbadar är det inte skönt, själv flaxade hon som en kråka och försökte hålla värmen berättar hon, men att det blir en rusch i kroppen och att det känns skönt efteråt.
– Man vet att ruschen kommer, och med tiden blir den vetskapen så stark att det blir skönt redan att kliva i.

De som badar den här eftermiddagen är alla aktiva i Facebookgruppen Vinterbadare i Kristinehamn, där den som vill vinterbada kan hitta likasinnade. Det är viktigt eftersom man aldrig ska vinterbada ensam.
– Det har blivit så härlig gemenskap, säger Catarina Corro som varit med i gruppen sedan starten 2018. Förra helgen hyrde vi en stuga ute i skärgården, då badade vi fyra gånger på ett dygn.

Till skillnad från tidigare år har kommunen den här vintern hållit omklädningsrummen vid Skymningen öppna. Framöver kommer det också installeras en bastu, vilket gänget med vinterbadare ser fram emot.
– Vi är jätteglada över att få en bastu, säger Camilla McQuire, vi tror och hoppas att det kan locka fler att prova på vinterbad.

Text & foto: Nicklas Remmegård.