Kort datum och gratis streaming hjälper dig spara under årets fattigaste månad

Årets första månader är ofta också de fattigaste. Mnytt har skannat nätet efter några av de bästa tipsen för att dryga ut kassan såhär efter helgerna.

Det vanligast förekommande tipset är att på ett eller annat vis sänka sin utgifter. De fasta kostnaderna varje månad är oftast svårt att sänka på kort sikt då sådant som mobilabonnemang och prenumerationer som regel har uppsägningstid, och kostnader som går att hänföra till hemmet såsom exempelvis uppvärmning eller elavtal inte heller går i handvändning att byta. Att se över sådant kan givetvis vara på sin plats ändå, men har sällan någon direkt effekt exakt just nu utan kan snarare stärka privatekonomin på lite sikt.

Vad som då återstår är de rörliga utgifterna, det du spenderar när räkningarna är betalda. Här anges en hel del knep som att handla efter säsong, göra matlådor istället för att äta ute, handla på second hand vid behov (och sälja sådant man inte använder) och göra en rensning i kyl och skafferi för att se vad man kan laga av det man redan har hemma. Det kan också vara värt att nämna att många butiker idag har en ät snart-hylla (eller svinnlåda som det heter enligt den nyligen publicerade nyordslistan) där produkter med kort datum säljs till nedsatt pris. Där hittar man inte sällan riktigt bra produkter rejält mycket billigare än ordinarie pris.

De flesta livsmedel klarar sig dessutom betydligt längre än vad som anges på förpackningen så att datumet är kort behöver sällan betyda särskilt mycket.

När det kommer till nöjen och tidsfördriv är biblioteket ett säkert kort. Är du inte på humör för läsning utan vill se en film kan du skippa biobesöket, hyrfilmen eller att teckna en prenumeration på en streamingtjänst. Såväl SVT Play som bibliotekens egen streamingtjänst Cineasterna är helt gratis och kan erbjuda ett stort utbud av såväl smala kvalitetsfilmer som fläskiga storbudgetproduktioner.

Text: Nicklas Remmegård.