Helgtips v. 2

Första riktiga arbetsveckan efter jul går mot sitt slut och vi smyger igång helgtipsen med lyssning och läsning om excentriska kommunister och en film på ett liknande tema.

PODD Häromveckan inledde Kalle Linds alltid lyssningsvärda SR-podd Snedtänkt året starkt med ett samtal med den excentriske, enlig sig själv helt vanlige hotelldirektören och kommunisten Lasse Diding. Vi har tidigare tipsat om dokumentären I väntan på Jan Myrdals död som kretsar kring relationen mellan Myrdal och Diding, två minst sagt färgstarka personligheter. Här får vi höra mer om detta, men det blir i högre grad också ett porträtt av Lasse Diding själv. Ständigt underhållande, med hisnande anekdoter om allt från svartbyggen och spontana fastighetsaffärer på fyllan till kreativa marknadsföringsmetoder och hur han hamnade i en helt onödig och lätt rättshaveristisk strid med skatteverket för att han tyckte att handläggaren tittade konstigt på honom när han lämnade in en blankett. Fantastiskt rolig lyssning.

BOK Om en likaledes kommunistisk och på många sätt excetrisk familj skriver dramatikern och författaren Martin Jonols i Stalin på Östermalm. I centrum står författarens egen morfar; stalinisten, chefredaktören och riksdagsmannen Gustav Johansson. På samma gång stridbar agitator som aldrig vek en tum varken från sin kommunistiska övertygelse eller tron på Sovjetunionen, och älskvärd och rolig morfar som gift in sig i överklassen. Ett antal excentriska, i vissa fall rentav bisarra, släktingar susar förbi och emellanåt undrar man hur alla dessa vildhjärnor kunnat koncentrerats till en och samma familj. Roande läsning med ett allvar i botten. Sjövilda anekdoter varvas med författarens brottningsmatcher med sig själv och lätt beklämmande dokument ur SÄPO:s arkiv där det framgår hur grannar, vänner och människor i familjens närhet välvilligt bistår underrättelsetjänsten med upplysningar om familjen Johansson-Palmær. Till skillnad från mycket annat sakprosa dessutom föredömligt korta kapitel som skapar driv i berättandet och får en att bladvändaraktigt tänka ”äh, jag hinner ett kapitel till”.

FILM Och för att hålla fast vid temat som utkristalliserat sig ovan finns nu filmen The Death of Stalin på SVT Play. Rolig komedi om maktkampen efter Stalins död.  Steve Buscemi briljerar som Chrusjtjov, och Jeffrey Tambor gör en stark insats som en nervös Malenkov. Ligger kvar till 31 januari, så passa på att se den.

Nicklas Remmegård