Photo by Rithika Gopalakrishnan.

Smått och gott om Julen

När vi firade på en helt egen dag

Här i norden firar vi den 24:e, i många andra länder är det istället den 25:e som är dagen för det stora julfirandet. Men visste du att vi under några år i början av 1700-talet firade på en helt egen dag? Visserligen var julafton även då 24 december, men vår 24 december var ingen annans 24 december. Det hade beslutats att den gregorianska kalendern skulle införas gradvis genom att ett antal skottdagar togs bort, med start 1700. Redan 1704 glömde man dock att ta bort skottdagen (vilket upprepades 1708) och vips hade Sverige en helt egen kalender som inte låg i fas med varken den julianska eller gregorianska. Först 1712 rättades det till, och julen, liksom årets övriga dagar, firades samtidigt som i våra grannländer.

Pralin blev storpolitik

Mozartkulor är för vissa av oss ett måste till jul. Här är fyra fakta du kanske inte kände till om de läckra nougat- och marsipanpralinerna.
Mozartkulan skapades av konditorn Paul Fürst (såvitt känt inte släkt med Sigge Fürst) i Salzburg 1890. Fürsts konditori finns kvar än idag och är de enda som får kalla sina Mozartkulor för original.
En tvist mellan två konkurrerande tillverkare ledde 1981 till ett avtal mellan Tysklands och Österrikes regeringar att bara österrikiska tillverkare skulle få använda namnet Mozartkulor. Avtalet underkändes senare av dåvarande EG-kommissionen.
Mirabell är de enda industritillverkade Mozartkulor som får vara helt runda, andra fabrikat måste ha en flat sida.
En traditionellt tillverkad Mozartkula håller sig färsk i ungefär åtta veckor i rumstemperatur.

Ingen snäll kisse

På tal om isländska julväsen kanske Julkatten låter som en mysig och kramvänlig figur. Det vore dock att missta sig. Julkatten är ett otäckt monster som gömmer sig i snölandskapet och äter upp den som inte fått några nya kläder. Så firar du jul på Island, se då till att önska dig mjuka paket!

Glöggfest med sting

I twitterflödet har någon fått idén att blanda hotshot med varm glögg istället för kaffe och tycker sig vara genialisk, men upptäcker snart att det redan gjorts. Istället tipsar någon om att låta glöggkryddor dra i Galliano över natten och sedan blanda shoten som vanligt med kaffe och grädde. Se där, något att prova till nästa glöggmingel.

Upptäck ny julmusik i år

När listor över de mest spelade jullåtarna publiceras brukar toppen vara ganska lika från år till år. Tänd ett ljus, Mer jul, Last Christmas, All I Want For Christmas Is You, Jul igen, Do They Know It’s Christmas?. Med få undantag ganska gräsliga låtar. Med det inte sagt att de inte har sin plats, sillsallad är också vedervärdigt men det vore inte jul utan det på julbordet. Men låt den uttjatade, hemska julmusiken i år blandas med något som går att lyssna på utan att lägga kvalitetskraven år sidan, kanske rentav upptäcka något nytt. Börja förslagsvis med Spotifys lista Indie Christmas och leta dig vidare. Det finns mängder med julmusik i så gott som all genrer, bortom det så uttjatat välbekanta och allt tillkämpat gemyt.

Tomtar överallt på Island

Tycker du att besök av tomten är det roligaste som finns borde du överväga att tillbringa julen på Island. Där får barnen besök av inte mindre än 13 tomtar, en per natt från den 12 december och ända fram till julafton. Från början var de busiga typer som ställde till ofog, men på äldre dagar har de blivit snällare och lämnar presenter i barnens skor. Den isländska tomtemor, Grýla, är dock en ryslig figur som äter olydiga barn. Så henne gör du bäst i att passa dig för.

Värmländsk julöl

I år kan  du dricka värmländsk julöl. 
Kristinehamnsbaserade Wermlands Brygghus lanserar i år Wermlands Julöl 2,2%, en mustig julöl som beskrivs som en smakrik ale med låg beska och låg alkoholhalt. Den bryggs på ett hantverksmässigt sätt vilket ger den smak och karaktär. För den som vill ha sin öl starkare finns Wermlands Vinter, en brown ale på 5% som säljs under vintern och även finns som folköl. Smaken har kaffe- och chokladtoner samt inslag av citrus. Notera dock att denna enligt bryggeriets hemsida inte släpps i butik förrän efter jul, men att du som vill ha den till julbordet kan göra en beställning via Systembolagets privatimport. Wermlands Brygghus brygger även en egen julmust.

O helga natt

En julsnaps från Örebro, kryddad med pomerans och kardemumma och fatlagrad för att få en rund och mild ton. Snapsen är producerad och buteljerad hos Bergslagens Destilleri i Örebro. Beställningsvara. 

Text: Nicklas Remmegård.