Ingela Broling slår på stora jultrumman och fyller butiken med gammeldags julkänsla.

Gammeldags julkänsla i mysig butik

Lev Vackert är en glad inspirationsbutik. Du ska känna glädje och värme när du kliver in i butiken, finna inspiration och lust att inreda ditt eget hem. Nu till jul slår man på stora trumman och fyller butiken med mysig julkänsla.
– Det är den gången på året man verkligen drar på, säger Ingela Broling.

Inredningsbutik har Ingela Broling haft i dryga decenniet. Här vid älven, intill fästet för nya bron till stadsparken har hon hållit till i tre år.
– Det är Kristinehamns äldsta hus, berättar hon. Ett 1600-talshus som på 1800-talet flyttades stock för stock från skärgården och byggdes upp på sin nuvarande plats. Hon visar att stockarna i väggen ännu är numrerade, ett spår från när huset flyttades och man behövde veta var varje stock hörde hemma.
– Otroligt att man kunde göra sådant utan maskiner eller något, säger Ingela.

Hon har byggt upp butiken i olika rum för att skapa en gemytligare känsla, och i hela butiken ligger en angenäm doft som förstärker det varma intrycket.
Just nu är det mycket julsaker. Tomtar, julgodis, stjärnor, kulor, inte minst kransar och granar som det är stor efterfrågan på i år.
– Granar går alltid bra, men i år är det galet. Jag har tagit hem dubbelt så mycket granar i år. Konstväxter, keramik, porslin och alla möjliga material.

Hon berättar att vilka färger vi vill ha till jul varierar från år till år. I år är rött den stora trendfärgen. Ingela kopplar det till att firandet på grund av pandemin blev en smula vingklippt i fjol, det har skapat en längtan efter den gammeldags julen, så som den var när man var liten med röda ljus och tomtar överallt.

Ingela visar upp en julgranskula i klart glas med ängel inuti, berättar att Lev Vackert i flera år satsat på lite annorlunda julgranskulor. Hon försöker alltid hitta nya, roliga leverantörer och sådant som inte finns överallt. Understryker vikten av att butiker i mindre städer kompletterar varandra så att det inte blir samma överallt.

När nu julhandeln är igång är det fullt upp i butiken. Många hittar julklappar och gå bort-presenter till helgerna här, eller en present till sig själv. Nyligen fick Ingela en stor beställning på den populära, egendesignade julpåsen som innehåller både julkaffe, chokladkola och annat smått och gott.
– Vill man uppleva en gammeldags jul, säger Ingela, då kan man få det här.

Text & foto: Nicklas Remmegård.