Samling av julpynt, såld för 4000 hos Grapenhus Auktioner.

Ditt oanvända julpynt kan bli sköna extrapengar

Julpynt och julgransdekorationer går bra på auktionshusen året runt, men kanske lite extra såhär i december. Har du julgransprydnader du inte använder kan det vara läge att leta fram det och sälja, ditt gamla pynt kan ge en välkommen extraslant till jul.

Både tomtar och julkulor dyker upp året runt, och särskilt äldre tomtar i keramik och porslin kan gå för riktigt stora pengar även när det är långt kvar till jul. I mars förra året såldes en tomte i lergods från sekelskiftet 1900 för strax över 17 000 kronor på Crafoord Auktioner i Lund. I maj samma år såldes en uppvridbar plåttomte från tidigt 1900-tal för 4 442 kronor på Nyköpings Auktionsverk.

Det är förvisso få tomtar som närmar sig de ovan nämnda 17 000, men på nätauktionerna säljs en hel del för någon eller några tusenlappar, upp till omkring 4-5 000. Några få högre än så. En tomte från Heissner med lysande lykta förekommer då och då, och brukar gå för omkring 4 000 kronor.

Även julgransdekorationer är populärt, framförallt samlingar av äldre glaskulor, från 1900-talets mitt och äldre.  En sådan samling klubbades på Garpenhus Auktioner för 4 000. Som regel går de dock något lägre och kan beroende på kulornas ålder, skick, utseende och antal variera från några hundralappar upp till ett par tusen. I slutet av november såldes ett hundratal kulor för 650 kronor på Karlskoga Auktionsverk, på Laholms Auktionskammare gick en samling för 1 300 och en annan för 700. Så även om det inte gör dig förmögen kan det vara värt att omsätta pynt som bara samlar damm till julklappspengar.

Text: Nicklas Remmegård. Bildkälla: Auktionshus/Auctionet.