IOS firar dubbelt

Värmepumpar, solceller, laddbox till elbilen. IOS jobbar med alla typer av elinstallationer och siktar på att bli marknadsledande inom energibesparing i Karlskoga och Degerfors med omnejd. I år firar man både 30-årsjubileum och att man utsetts till Gasellföretag.

Utnämningen Gasellföretag tilldelas de snabbast växande företagen, och för att få utmärkelsen behöver man uppfylla en rad kriterier kopplade till exempelvis omsättning, antal anställda och rörelseresultat. Det är få företag som klarar kraven, i Örebro län är det inte mer än 14 företag som kan kalla sig Gaseller. IOS är alltså ett av dem.
– Då har man ju lyckats, säger Inge Olsson.

I år firar IOS även sitt 30-årsjubileum, och när det en gång i tiden började var det i betydligt mindre skala.
– Jag startade hemma i garaget i Degerfors 1991, minns Inge.

Idag är man elva anställda i nybyggda lokaler i Storängen, dit man flyttade för ett par år sedan efter många år i Degerfors och ytterligare några i närheten av stora rondellen i Karlskoga. Lokalerna är rymliga och ljusa, ännu med en fräsch känsla av nybyggt. 
– Det blev väldigt bra med det här bygget, säger Inge och berättar att man producerar all sin egen el på årsbasis via solceller på taket och solföljaren som står vid infarten.
– Så elräkningen är nollad, ler han, det är inte många företag som har det.

Just solceller är en av de bitar IOS arbetar med idag. Inge beskriver det som att man sysslar med allt inom energibesparing. Värmepumpar, solceller, laddstolpar, det mesta inom el.
– Det mesta är värmepumpar, där har vi fullt ända till nyår med monteringar.

Värmepumpar har varit stort ända sedan starten, och efterfrågan är ännu stark. Under senare år har även solceller växt sig starkt, och man har ett montagegäng som är igång från mars och så länge det går innan snön kommer. Man arbetar inom en radie av ungefär en timmes resväg, gör jobb i både Karlstad, Nora och Mariestad.

Inge ser ljust på framtiden. Efterfrågan på hållbar energi ökar och i takt med att elbilarna blir fler ser man också en allt större efterfrågan på laddboxar. Framöver är planen att låta barnen Caroline och Mikael – som båda arbetar i företaget – ta över.

Text & foto: Nicklas Remmegård.