Per Henning och sambon Jenny Gustafsson bjuder varje torsdag in till körsång i Ullvetterns gård. Några fler, gärna herrar, får ansluta.

Körsången är åter på Ullvetterns gård

Redan i entrén slår värme, ljus och en klingande glädje emot.
Kontrasten mot den mörka, slingrande grusvägen genom landsbygden är slående. Det är körkväll i Ullvetterns gård där Bjurtjärns-kören har återuppstått.

En efter en droppar körmedlemmarna in. Sammanlagt är de ett 30-tal mellan 15 och 70 år. På repertoaren står allt från Kent och Abba till traditionella sånger och just nu har kören lite extra fokus på julsånger inför kommande konsert.
– Det är en glädje att sjunga när man får sjunga med så många, det ger en skön värme som vi kanske behöver extra mycket nu, säger Christian Burö. Han växte upp tillsammans med Per Hennig och precis som barndomskamraten har han flyttat tillbaka till Bjurtjärn med sin familj.
– Vi har bott i Göteborg länge, men vi längtade tillbaka ut på landet och nu har vi köpt en gård en bit härifrån, berättar Christian.

Han upplever att det på många håll är generationsskifte i stugorna och här möter han både gamla och nya vänner.
– Det har blivit liv i bygden igen, säger Christian, som också engagerat sig i hembygdsföreningen.
När Christian och Per var små var det deras föräldrar som höll igång det som då kallades Hembygdskören.

Nu är kören tillbaka på samma plats under ett nytt namn och med delvis ny repertoar. Men känslan av samhörighet, glädjen i sången och den starka gemenskapen i bygden är den samma.

Cecilia Övelius var med på den ”gamla goda tiden”.
– Det känns verkligen nostalgiskt att få komma hit igen, säger hon, och minns hur hembygdskören sjöng med storheter som Loa Falkman, Sanna Nielsen, Cindy Peters och många fler.

Karin Burö är mer än glad över sonens engagemang.
– Det är så speciellt att få komma hit igen och att Per och Christian fått hit folk som inte sjungit förut och som inte är vana vid noter, säger hon.

Per Henning kommenterar det faktum att vissa av medlemmarna inte riktigt tror att de kan sjunga.
– Alla kan sjunga och här får alla vara med, säger han.
En av de yngsta är Tuva Eriksson.
– Det är jättekul att sjunga och det blir en härlig energi när många sjunger tillsammans, säger hon.

Per Hennings sambo Jenny pendlar mellan sin plats i kören och köket där kaffepannan står på. För vad vore en bygdeträff utan det obligatoriska fikat?
– Jag har alltid gillat att sjunga, det är ofta ren glädje. Eftersom vi har två små barn är det enklare att vi är här hemma, så det känns perfekt, säger hon.

Den som är nyfiken på hur den stora och nybildade kören låter har sin chans i julhelgen.

Onsdag den 29 december uppträder kören tillsammans med Värmlandspojkarna i Bjurtjärns kyrka. 

Text & foto: Eva Wiklund