Helgtips v. 47

Första advent, Black Friday, regeringskaos. En händelserik helg följer en händelserik vecka. Här kommer helgens tips på vad du kan ägna dig åt när du behöver ta en paus från allt.

TV Ikväll har På spåret säsongspremiär i SVT. Inte bara en av årets tv-höjdpunkter, utan en av årets höjdpunkter alla kategorier. Denna populära frågesport, denna institution, behöver knappast någon närmare presentation. Ett av svensk tv:s mest framgångsrika och långlivade underhållningsprogram genom tiderna, som får vissa av oss att räkna poäng och svära över de extra ledtrådar programledarna ibland ger de tävlande lagen, som får andra att sucka över svårighetsnivån och andra att himla med ögonen åt de stundtals svindlande ordvitsarna.

De kallar sig själva gärna för ”Sveriges svåraste frågesport”, den titeln tillhör snarare Kulturfrågan: Kontrapunkt (ett annat höjdarprogram), men det är i särklass Sveriges mest älskade frågesport. Jag kommer titta, jag kommer räkna mina poäng (på old school-viset givetvis, duo-appen är för amatörer), jag kommer högst sannolikt bli grinig om jag inte slår båda de tävlande lagen. Det kommer bli underbart.

FILM PÅ TV Mer SVT. I helgen visar SVT nämligen inte mindre än två klassiska och hårdkokta kriminaldraman. Roman Polanskis klassiker Chinatown (1974) ikväll fredag i tvåan, och Ellroyfilmatiseringen L.A. Konfidentiellt (1997). Båda skildringar av ett Los Angeles ett 40-tal år innan filmerna gjorde. Chinatown utspelar sig på 30-talet, L.A. Konfidentiellt på 50-talet. Det är inga smickrande porträtt av drömmarnas och änglarnas stad, snarare är det den korrupta och ljusskygga baksidan av de vackra kulisserna vi får se. Visst finns glittret, visst finns glamouren, men här blottas de sprickor där inget ljus kommer in, där mörkret, våldet och hopplösheten triumferar.

Chinatown sänds fredag 21:45 i SVT2, L.A. Konfidentiellt lördag 21:30 i SVT1. Båda filmerna finns på SVT Play.

Nicklas Remmegård