Julmarknader i omnejd

Julmarknad i Mariebergsskogen

Även i den lite större staden västerut längs E18 arrangeras en mysig och stämningsfull julmarknad för hela familjen. Mariebergsskogen bjuder in till julmarknad helgen 4-5 december och lockar med värmländsk julmat och hantverk av hög kvalitet. För barnen finns aktiviteter så som att träffa tomten, åka häst och vagn, ponnyridning och att träffa djuren i Lillskogen. Fiskdamm och lotterier likväl som skattjakt och tipspromenad. Du kan också uppleva en gammeldags jul med tomtarna i Gammelgården.

Julmarknad i Kristinehamn

Efter förra årets uppehåll är nu julmarknaden i Kristinehamn tillbaka. Lördag 11 december dukar det breda utbudet av försäljare fram sina varor till försäljning i Kristinehamns Stadspark. Julmarknaden i Kristinehamn har gjort sig känd för sitt varierade utbud, och i år är inget undantag.

Det utlovas såväl härligt hantverk och juldekorationer som egenproducerade matprodukter. Därtill kommer det bjudas på ett stämningsfullt scenprogram och det kommer kunna njutas av både glögg, fika och mat på plats likväl som att köpa med hem.

Julmarknaden i Kristinehamn har arrangerats årligen sedan 2016 och är väldigt uppskattad av både utställare och besökare. Tidigare har julmarknaden arrangerats vid Gustafsviks Herrgård, men nytt för i år är att man håller marknaden i stadsparken då frågan om herrgårdsparkens framtida inriktning ännu inte avgjorts.

Foto: Martin Andersson

Många julmarknader i Storforstrakten

Efter ett år utan julmarknader satsar nu flera olika byalag och föreningar på marknader i julens tecken.

Först ut är Bjurtjärns Byalag som bjuder in till traditionell julmarknad vid Kväggeshyttans bygdegård klockan 12-16 lördag den 27 november. Här kan man handla hantverk, äta julgröt och skinksmörgås och mingla. Samma dag arrangerar också Storfors ridklubb julmarknad från klockan 13 och framåt. För den som är sugen på fler än en marknad kan det ju passa bra att göra en liten tur. Vid ridhuset blir det ponnyridning, öppen cafeteria och försäljning både av hantverk, hembakat och loppissaker. Helgen efter, lördag den 4 december, bjuder hembygdsföreningarna i Lungsund och Bjurtjärn in till två olika julmarknader. Man kan med fördel starta i Bjurtjärn där man öppnar redan klockan 12 och håller på till klockan 16. Här vankas det traditionell julförsäljning, hantverkare, servering samt tomte och ett litet luciatåg.

I Lungsund startar man lite senare och håller öppet mellan klockan 15 och 17 vid hembygdsgården Berget. Här blir det julstämning med glögg och korvgrillning, hantverksförsäljare och julloppis. Även här kommer tomten på besök till barnen.

Foto: Maria Holm

Julmarknad på Kulturcentrum Berget

De två sista helgerna i november bjuder Kulturcentrum Berget i Degerfors in till julmarknad. I den idylliskt mysiga miljön bland de gamla arbetarbostäderna är julstämningen garanterad, har du tur kanske du rentav får se den gamle gårdstomten kika fram bakom ett hörn.
Utöver utställarna och butikerna på Berget där du kan hitta såväl julklappar som dekorationer och diverse godsaker kommer det finnas ponnyridning, och du kan hälsa på tomtemor i paviljongen alla dagar. Självklart kan du också fika i caféet och titta in hos någon av alla de verksamheter som året om håller till på Berget.
27/11 delar tomten från Lions ut julklappar, och dagen därpå bjuds på framträdande av Sonoruskören. 
En mysig, gammeldags julmarknad för hela familjen.

Wadköpings julmarknad

Traditionellt och stämningsfullt i historisk miljö blir det också på Wadköpings julmarknad. Söndagar under perioden 21 november till 12 december bjuds det in till gammeldags julmarknad med julpynt, hantverk, tomtar, kransar, korvar, ostar och annat som hör julen till. Första söndagen blir det julkonsert med Örebro Storband i Teaterladan, och följande söndagar stämningsfull körmusik med julsånger på cafétorget. Från och med 28/11 finns tomten på plats för att träffa alla barn och sprida julstämning. På Tomteslingan kan du lära dig mer om gårdstomten, och Tomtemor och hennes vänner bjuder in till traditionellt julpyssel för barnen. Observera dock att varken Tomten eller Tomtemor är på plats 21/11, utan anländer först veckan därpå.

Nora julmarknad

Första helgen i december fylls gator och gårdar i Nora med julstämning då den traditionella julmarknaden går av stapeln. Staden fylls av marknadsstånd där du kan köpa hantverk, gårdsprodukter och anat smått och gott, Tomtefar är i stan, Nora kyrka bjuder på julmarknadskonserter både lördag och söndag, i kvarteret Bryggeriet blir det julmys i genuin hantverksmiljö och på Göthlinska gården kan du uppleva en gammeldags jul i unikt bevarad 1800-talsmiljö. Stadens handlare håller öppet hela helgen, Nora glass har alddat upp med juliga smaker och NBVJ kör det mysiga tomtetåget till Järle. För att bara nämna några av punkterna i det digra programmet.

Det blir äkta julstämning i den pittoreska trästaden, där det sjuder av liv och känsla av traditionellt gammeldags jul. Du kan fynda julklappar, äta och dricka gott eller bara promenera runt och uppleva gemyt och julefrid i en klart julkalenderkompatibel miljö.

Foto: Frida Edlund.

Julmarknader

20-21/11  Julmarknad i Knutsbol

20-21/11  Julmarknad på Skutboudden (Brunskogs hembygdsgård)

20-21/11, 27-28/11 Julmarknad på Kulturcentrum Berget

20-21/11, 27-28/11 Julmarknad på Frövifors Pappersbruksmuseum

21/11  Julmarknad i Humlehagen

21/11  Julmarknad på Kristinehamns hembygdsgård

21/11  Julmarknad på Logen Munkeberg

21/11, 28/11, 5/12, 12/12 Wadköpings julmarknad 

26/11  Julmarknad på Sagagården

27/11  Julmarknad i Arvika

27/11  Julmarknad i Karlslund

27/11  Julmarknad i Bergsängs Skola

27/11  Julmarknad på Kväggeshyttans bygdegård 

27/11, 4/12, 11/12, 18/12  Julmarknad i Lindbacka bruk

27-28/11, 4-5/12  Julmarknad på Sölje gård

27-28/11  Julmarknad i Gällersta Forngård

27-28/11, 4-5/12  Adventsöppet vid Granbergsdals hytta

27-28/11, 4-5/12, 11-12/12, 18-19/12 Adventsöppet på Alsters Herrgård 

28/11 Julmarknad hos Karlskoga Naturskyddsförening

4/12   Julmarknad i Gustavsfors 

4/12   Julmarknad i Bjurtjärn

4/12   Julmarknad på Gamla bruket, Munkfors

4-5/12  Julmarknad i Mariebergsskogen

4-5/12  Nora Julmarknad

5/12  Julmarknad på Almars gård

5/12  Julmarknad i Mullhyttan

5/12  Julmarknad på Järnskogs hembygdsgård

11/12  Julmarknad i Kristinehamn

12/12  Julmarknad i Filipstad