Våren 1963, ett halvår innan uttrycket Beatlemania myntades, slog Ekeby Blommor upp portarna för första gången. Efter 58 år på samma adress är det nu dags att låta någon annan ta över.
Ett gammalt reklamblad som sitter uppnålat på väggen där vi sitter vittnar om Ekeby Blommors långa historia. Blommogram 1,50, utlandsleverans 5 kronor.
– Datorerna har förenklat mycket, säger Anette Skoglund som driver Ekeby Blommor. Förr fick man ringa mellan butikerna, vid högtider var det upptaget hela tiden.
Det var Anettes föräldrar som öppnade butiken vid Ekebytorget när det begav sig. Närmare bestämt 11 april 1963, berättar pappa Stig Skoglund som än idag jobbar i firman.
– Jag började som springpojke och slutar som springpojke, säger han med ett skratt.
Man flyttade in när huset byggdes, är fortfarande den enda hyresgäst som funnits i lokalen. Under åren har verksamheter kommit och gått på torget, och man har kunnat följa sina kunder genom livets växlingar.
Anette beskriver det som att hon varit i butiken sedan hon var nyfödd, men att det var långt ifrån givet att själv kliva in i verksamheten.
– Det var absolut inte självklart säger hon och berättar att hon efter att ha sett föräldrarnas hårda arbete med många långa dagar såväl vardag som helg – i blomsterbranschen arbetar man som regel när andra är lediga, eftersom det är då många vill ha blommor.
Hon flyttade till Stockholm, jobbade som frisör. Lockades tillbaka, tillfälligt var det tänkt, upptäckte att hon trivdes och blev kvar.
– Det är ett roligt yrke, säger hon, man behöver vara lite tusenkonstnär.
Hon utvecklar det med att man behöver vara en duktig florist, och därutöver kunna såväl skylta som att texta snyggt, att man behöver vara social och trivas med kunderna, men också hantera ekonomi och administration.
– Det är roligt att inte stå och göra samma sak hela tiden och att det blir lite variation.
Minnena från nära 60 år i butiken är många. Stig berättar exempelvis om den gången änkepensionen skulle avskaffas men fortfarande beviljades dem som var gifta vid årsskiftet.
– Då gjorde jag 120 brudbuketter i december, ler han.
Både han och Anette hoppas att någon vill driva butiken vidare. Det är ett välmående företag med goda förutsättningar att utveckla vidare. Allt som krävs är vilja, driv och positiv energi.
– Är man intresserad och har möjligheter att ta över så välkomnar jag det, säger Anette. Det vore kul om någon har lust och energi att köra vidare och sätta sin prägel på det.
Text & foto: Nicklas Remmegård
Butiken öppnade när huset byggdes.