Eldstaden i gamla biblioteket. De rundade gavlarna är två kakelugnar som flankerar den öppna spisen.

Bjuder in till julbord på historiska Villa Lugnsbo

Ett stenkast från Svartå herrgård tronar pampiga Villa Lugnsbo. En vacker park omger det tudorinspirerade huset, strax intill passerar Bergslagsleden, där nedanför glittrar sjön. Snart vankas julbord under de praktfulla ljuskronorna.

– Man vandrar runt i historien, säger Peter Svensson när han visar upp Oscar II:s sovrum med tillhörande kakelugnsförsedda badrum. Kungen och drottning Sofia tillbringade mycket tid på Villa Lugnsbo, som byggdes som bostad åt brukspatron i Svartå på 1880-talet. Det var lämpligt beläget för ett stopp på resorna mellan Stockholm och Oslo.

Peter och hustrun Annika, som även driver Sjötullen i Svartå, köpte huset i våras. Ett ganska snabbt och spontant beslut, menar han. När vi hälsar på ett par veckor innan det närodlade julbordet dukas fram börjar slutfasen i renoveringen närma sig, och man håller som bäst på att bygga upp loungen där julbordsgästerna tas emot innan de slussas in i huset och visas till bords.

– Här kommer finnas en bar, en liten scen, soffgrupper och slädar att sitta i. En mysig Pippi Långstrump-känsla, säger Peter och pekar ut var allt kommer att stå.

Han betonar att det inte bara är ett julbord, att gästen ska känna att man fått en upplevelse med julbord, där man rör sig i det vackra huset. Peter beskriver det som att man vill knyta ihop upplevelsen med historien så det ger något mer.

I skrivande stund har man över 1200 bokade gäster. Peter berättar att omkring 250 stycken ringde och ville ha bord redan innan man öppnat upp bokningen.
– Det är nyfikenhet på huset ihop med pandemins efterverkningar, tror han, människor vill komma ut och träffas och äta tillsammans.

Utöver julbord kommer Villa Lugnsbo att användas för konferenser, bröllop och andra evenemang. Just bröllop satsar man hårt på och har redan fått väldigt mycket förfrågningar om.

Framöver är Peters och Annikas tanke att knyta ihop Villa Lugnsbo med sina andra verksamheter för att skapa syn-
ergier, men också att få till samarbeten med både kommun och andra aktörer för att jobba tillsammans och hjälpas åt att lyfta Svartå.
– Turistnäringen ger stora intäkter, säger Peter, och det finns otroliga möjligheter för turismen i Svartå.

Text & foto: Nicklas Remmegård