Ny stor pantmaskin på Mosserud

Nu kan du enkelt, snabbt och kladdfritt panta stora mängder burkar och flaskor på Mosserud. Den nya Pantamera Express-maskinen tar emot hela säckar och sorterar panten själv.

I slutet av september öppnade Pantamera Express på Mosseruds återvinningscentral i Karlskoga. I den stora pantmaskinen kan besökarna panta hela säckar på en gång, helt utan kladd då all pant – maskinen tar emot både plast och metall samtidigt – hälls i ett fack och sedan sorteras automatiskt. Även utländska burkar tas emot.
– Sedan vi började ta emot pant för drygt tre år sedan har de inlämnade mängderna ökat konstant. Det är tack vare att Karlskogaborna är så duktiga pantare som Pantamera ger oss den här maskinen med helt andra möjligheter än vi haft tidigare, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

När besökaren pantat färdigt kan denne direkt på maskinens skärm själv välja var pengarna ska gå. Du kan få dem insatta direkt på ditt konto, få det i värdecheckar eller välja att skänka pengarna till välgörande ändamål, för närvarande går skänkta pantpengar till Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors.

Runt om i Sverige finns ett 60-tal likadana maskiner, och under 2020 innebar den pant som samlades in i dem en besparing på 180 000 ton koldioxid.

Källa: Karlskoga Energi & Miljö