Ricky Andreis, projektledare för Värmlands Bokfestival.

Brett program på värmländsk bokfest

19-20 november är det dags för Värmlands Bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad. Med 107 utställare och ett drygt hundratal programpunkter på fem scener blir det en riktig fest för bokälskare i Värmland.

Efter fjolårets helt digitala festival tycker Ricky Andreis, projektledare för Värmlands Bokfestival, att det är roligt att vara tillbaka på riktigt.
– Det ringer förlag varje dag, säger han. Kör ni? frågar de. Fysiskt? På riktigt?

Festivalens syfte är att stärka den värmländska litteraturen, men för att krydda programmet lite extra bjuder man också in ett antal nationellt etablerade författare. Det innebär ett brett program med allt från lokala författare som har skrivandet som hobby till kända namn som Susanna Alakoski, Alex Schulman, Herman Lindqvist, Emma Hamberg och Micael Dahlén.

Programmet på stora scenen kommer direktsändas via Bibliotek Värmland och festivalens egen hemsida.
– Det ligger i vårt uppdrag att nå ut till hela Värmland, säger Ricky Andreis. Det är en demokrati- och tillgänglighetsfråga.

Av de cirka 5000 besökarna brukar omkring en tredjedel vara skolelever. Med anledning av pandemin görs i år en extra satsning som innebär att Region Värmland står för hela busskostnaden för skolklasser som väljer att åka till festivalen.

Ricky Andreis menar att den värmländska litteraturen mår bra, och lyfter fram att många författare med värmländsk anknytning debuterat på stora förlag i år. Exempelvis Karin Wik, Ann Edliden, Helen Wigh och Jakob Lind som alla kommer att finnas på plats på festivalen. Även etablerade namn med Värmlandskoppling som Ninni Schulman, Oscar 

Magnusson, författarduon Mohlin och Nyström vars spänningsromaner har Karlstad som spelplats, krimförfattaren Anna Tell och rallystjärnan Tina Thörner finns i programmet.

Hela programmet finns på Värmlands Bokfestivals hemsida.

Text: Nicklas Remmegård