Helgtips v. 43

Den härliga fredagen är här igen, och med den nya tips från kultur- och nöjesredaktionen. Denna vecka bjuder vi både på opera och ökänd grogg. Mycket nöje!

BOK Härom veckan släpptes David Nessles historiska deckare Herr Nymans detektivbragd, såväl en titel som en berättelse som är såväl en blinkning som en hyllning till förra sekelskiftets detektivromaner. I centrum för berättelsen står Einar Nyman, en ung notisskrivare som lyckas få en intervju med August Strindberg. Därpå följer en fartfylld historia som innefattar såväl polarexpeditioner som en mystiskt drunknad grilljanne. En lustfyllt och underhållande berättad roman som pricksäkert fångar den tid i vilken den utspelas. Läs!

GROGG I dag, 29 oktober, är det på dagen 37 år sedan kompositören, programledaren, excentrikern, lundaprofilen och allmänt oefterhärmlige Sten Broman gick ur tiden. En anledning så god som någon att blanda sig en klassisk – ökänd enligt vissa – lundensisk asfalt. Valfri mängd Eau de vie hälls i ett glas som sedan fylls upp med cola. En del av oss tycker det blir ganska gott, andra… not so much. När du blandat din asfalt kan du med fördel leta upp ett gammal avsnitt av Musikfrågan Kontrapunkt på SVT:s öppet arkiv eller något lämpligt youtubeklipp (förslagsvis det här eller det här eller det här) och höja ditt glas för den inte alltid sympatiske men ständigt underhållande herr Broman.

OPERA Nessun Dorma är en av världens mest berömda arior, sannolikt den mest berömda av dem alla. Alla har hört den. Det var Pavarottis paradnummer. Den har sjungits vid mängder av invigningar och avslutningar på idrottsmästerskap. Använts i otaliga filmer. Lånats in i oräkneliga pop- och rocklåtar. Finns det en operaaria som kan kallas för en megahit är det den. Imorgon lördag visar SVT2 Puccinis opera Turandot, där Nessun Dorma förekommer, i en uppsättning från Verona. Väl värd att se, om inte annat så för att kunna säga att du gjort det.

Nicklas Remmegård