Helgtips v. 39

Restriktionerna lyfts äntligen. Vi firar med att tipsa om musik att lyssna på i helgen.

MUSIK Första helgen utan restriktioner. Klang och jubel, ett tillfälle att fira, dags för party. Kanske kan det ses symboliskt att Sveriges Radio P2 då väljer att ägna fredagskvällen åt att sända en konsert som börjar i dödsmässa och slutar med ett besök i paradiset. Direkt från Berwaldhallen framför Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding Mozarts Requiem följt av Mahlers fjärde symfoni.

Oavsett om man väljer att läsa in någon symbolik i det eller inte är det fantastisk musik. Direktsändning i P2 från kl. 19:03 i kväll.

MUSIK På tal om fantastisk musik trillade det nyligen ner en skiva med några av den legendariske saxofonisten Dexter Gordons vassaste inspelningar från 40-talet i brevlådan. Är du inte bekant med denne gigant, denne innovatör, en av bebopens allra mest inflytelserika rekommenderar jag att du bekantar dig med honom pronto.

Född och uppvuxen i Los Angeles kom han till New York i mitten av 1940-talet och gjorde sig snabbt en namn bland stadens innovativa jazzmusiker, på många sätt sin tids hipsters eller avantgarde, de coolaste av de coola. Han skulle sedan ha en karriär som spände över 40 år, hundratals (om inte tusentals) inspelningar och oräkneliga scenframträdanden. På 60-talet flyttade han till Europa, i huvudsak Paris och Köpenhamn, då han upplevde att rasismen var mindre utbredd och att respekten för jazzmusiker var större.

Utöver att han spelade med många av Europas främsta och fick barn i såväl Köpenhamn som Stockholm blev han under åren i Europa god vän med den danske tennisspelaren, musikern och jazzskribenten Torben Ulrich. En bekantskap som sedermera ledde till att Dexter Gordon blev gudfar åt Torbens son Lars, känd som batterist det inte helt okända bandet Metallica. Men låt inte det sistnämnda avskräcka dig. Dexter Gordons sax blåser det mesta av banan.

Spotifys egen This is Dexter Gordon-lista ger en god introduktion till hans musik.

MUSIK Och på tal om jazz kom det i samma paket som Dexter Gordon-skivan en platta med musik av pianisten, låtskrivaren och bandledaren Clarence Williams, verksam decennierna före Dexter Gordon och framförallt framgångsrik under 1920- och 30-talen. Jag ska vara ärlig, jag var inte särskilt bekant med Clarence Williams innan jag fick skivan i fråga i min hand och är det egentligen inte nu heller, men låtar som Baltimore och Take your black bottom dance outside är något av det svängigaste jag hört i år. Det här vill jag dansa till om jag hamnar på ett dansgolv i helgen. Lös det!

Nicklas Remmegård