Cyklamen och alunrot i matchande färgkombinationer. Foto: Åsa Myrberg

Cyklamen – en klassisk krukväxt som trivs ute

Cyklamen är en klassisk krukväxt som trivs alldeles ypperligt i planteringar utomhus. Den har funnits som krukväxt i över hundra år och genomgått många förädlingar som nya färger, storlekar och former på blommorna, doftande och minivarianter har lanserats under åren.

Cyklamen är en i naturen vårblommande växt som genom förädling och drivning blivit en klassisk krukväxt på hösten. Cyklamen har använts som krukväxt länge och tillhör definitivt den kategori krukväxter som vi numera benämner mormors- eller tantblommor. Den växer vild i hela Medelhavsområdet och i alperna, och förr kallades cyklamen också alpviol. 

Skötsel

Oavsett förädlingar har alla cyklamen i stort sett samma krav på skötsel. De vill stå ljust och svalt. Knölen vill inte bli blöt, så vattna gärna nerifrån genom att hälla vatten på fatet eller i ytterkrukan. Vissna blommor ska inte skäras av, utan dras loss med ett ryck så att hela stjälken lossnar vid rotknölen. Risken är annars att omgivande knoppar och bladskaft ruttnar.

Fungerar utmärkt utomhus

Trots otaliga förädlingar är det svårt att få fram cyklamen som trivs riktigt bra i moderna hem som ofta är alltför varma och torra. Lyckas du inte med dina cyklamen inne behöver du inte misströsta, cyklamen trivs alldeles ypperligt att använda i planteringar utomhus. Växten klarar ett par minusgrader på hösten, men övervintrar inte. Den trivs mycket bra i entrékrukan
eller balkonglådan och är fin både i samplanteringar och att använda för sig själv. 

Bukett

Många moderna cyklamen är otroligt rikblommande. Plocka gärna en liten bukett och sätt i en vas. Resultatet är bedårande! Glöm inte att stoppa ner näsan och dofta, flera sorter har en ljuvlig doft.

Källa: Blomsterfrämjandet