Sjukgymnasten Annika Kjellberg håller ett uppskattat gympapass för hund och hundförare.

Hundklubben som växer i rekordfart

På bara ett år har Storfors Hundklubb ökat medlemsantalet från 80 till 125 personer.
– Det är ett helt otroligt uppsving, trots att vårt mål inte är att växa. Vi vill bara vara en trivsam klubb där alla är välkomna, säger föreningens kassör Michael Backman.

En del av förklaringen till den växande klubben kan vara det ökade intresset för hund som uppstått under pandemin. En annan förklaring är att klubben är så aktiv att man lockar många medlemmar från Kristinehamn, Filipstad och Karlskoga.
– Jag lockades framför allt av att klubben erbjuder så många olika aktiviteter, dessutom har jag blivit väldigt väl mottagen, säger kristinehamnaren Magdalena Lindelöf, som gick med för en vecka sedan och som nu besöker klubbens medlemsträff som hålls vid Rönningen.

Klubben har en inhägnad träningsplan som används flitigt för olika aktiviteter.
Under medlemskvällen bjuds det på gympapass med hund och hundförare, prova-på-pass med agility och en tipspromenad.
Gräsplanen är fylld av hundar av skiftande storlekar och raser och naturligtvis av många hundägare med familjer.

Anki Virtanen håller ett pass i agility och visar först hur det går till med sin egen hund Gabbe som i en rasande fart klarar alla hindren galant. Efter uppvisningen får alla som vill en enskild introduktion med sin hund.

Anki konstaterar att mer än hälften av klubbens medlemmar kommer från andra kommuner än Storfors.
– Det är jättekul att många trivs i vår klubb, men vi har faktiskt lite svårare att nå ut till folk som bor i Storfors. Vi hoppas på ännu fler lokala medlemmar framöver, säger hon.

Under hösten erbjuds en rad olika kurser och aktiviteter. En hel del i Storfors innan vädret får klubben att söka sig in till Lervikshallen i Degerfors där temperaturen är perfekt året om.

Framtidsplanerna är att fortsätta att vara en öppen klubb med högt till tak. På önskelistan står en klubbstuga intill träningsplanen och belysning så att klubben kan använda planen senare in på hösten. Förhoppningsvis hittar klubben sponsorer eller fler bidrag att söka.
– Vi har fått en del bidrag från Bergslagens Sparbank och vi har också skjutit till egna medel för att dränera träningsplanen och bygga en parkering. Det känns kul att vi har ett uppsving i klubben, säger ordföranden Helen Bergman.         

Text & foto: Eva Wiklund