Snart får hushållen i Granbergsdal och Högåsen fiberanslutning. Foto: Karlskoga Energi & Miljö

Fiberutbyggnaden till Granbergsdal och Högåsen i full gång

285 hushåll i Granbergsdal och 71 i Högåsen håller på att anslutas till stadsnätet. Under sommaren har fiber grävts ner i Högåsen och nu startar grävarbetet även till Granbergsdal.

De första fastigheterna beräknas bli installerade under senare delen av hösten och därefter följer alla successivt efter.
– Vi har grävt ungefär hälften av det som är planerat i Högåsen och nu har vi även börjat gräva för Granbergsdal. Vi håller till i området runt Backeberga och kommer att börja längs Noravägen inom kort. Där arbetar vi oss från Bäck till Lerängen och sedan vidare mot Granbergsdal. Trafiken kommer att regleras med sänkta hastigheter under cirka en månad och när vi gräver nära vägen kommer ett körfält i taget att stängas av med trafikljus. Vi strävar så klart efter att påverka trafiken så lite som möjligt, säger Jesper Bjärvall på Karlskoga Energi & Miljö.

Bidrag från EU

Det var under hösten 2020 som Karlskoga Energi & Miljö beviljades bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Bidraget avser utbyggnad av stadsnätet med fiber till Granbergsdal och Utterbäck samt Högåsen. För att byggnationen skulle kunna genomföras krävdes en viss andel av hushåll som ville ansluta sig, vilket uppnåddes i båda områdena.