Helgtips v. 38

Den här veckan tipsar vi om två evenemang du med kulturintresse inte bör missa, och en dokumentär för dig som är kulturintresserad men vill ta en kväll i tv-soffan.

BOKMÄSSA Nu i helgen är det dags för Bokmässan i Göteborg. Denna årligt återkommande fest för såväl bokälskare som litteraturbransch. Efter att förra årets mässa blev helt digital satsat man i år på vad man kallar en hybridmässa. Det innebär att den stora utställningen på mässgolvet är inställd även i år, men att programmet med seminarier och scensamtal genomförs fysiskt med publik men också sänds digitalt via Bokmässans hemsida.

Här har vi valt ut ett fåtal godbitar ur det späckade programmet (klicka på respektive programpunkt för mer information).

Fredag:

Litteraturen är död – Länge leve den 10:00-10:30

Arbetarklassen i Kulturen – Av och för vem? 10:15-10:15

Hiphop – Ordens kraft som maktmedel 13:00-13:40

Från Strindberg till Storytel i läsarens spår 14:40-14:55

Lördag:

Vilken roll spelar kulturen för yttrandefrihet och demokratisering 09:00-09:30

Makt och status i kulturvärlden 10:00-10:30

Deplattformering och cancelkultur 11:20-12:00

Kulturstrider då och nu 15:45-16:15

Söndag:

Serier och forskning 09:15-09:30

Amerikanska vägval för Sverige 10:15-10:45

Incel, kris och konspiration 14:15-14:45

Ur strupen i halsen – skrattet från Bakvända visan till Karl Gerhard 14:30-15:00

Georg Riedel och Lars Gullin 15:15-15:45

Hela programmet finns att se här

KONST Denna helg går även Konst Runt Möckeln av stapeln. Detta årligt återkommande arrangemang där konstnärer som är verksamma i Karlskoga och Degerfors med omnejd visar sina verk och möter publiken. Vissa öppnar upp sina verkstäder och ateljéer för besök, andra ställer ut i för ändamålet lämpliga lokaler runt om i området. Det är ett utmärkt sätt att se vad som pågår i det lokala konstlivet, och att träffa konstnärerna bakom verken.

Information om utställare och var de ställer ut finns på Konst Runt Möckelns hemsida.

KONSTDOKUMENTÄR Ikväll, fredag, visar K special dokumentären Laglöst land: konst i den amerikanska öknen.  SVT beskriver det själva som ”en roadtrip genom en oväntat hotspot för banbrytande konst: södra Kaliforniens ökenlandskap” och ”en film om historia, konst och samspelet mellan människa och natur”. Det blir en odyssé genom en plats, ett sammanhang och en community som sprakar av skaparkraft. Framförallt får vi möta människorna som utgör detta kreativa kluster. Konstnärer och, skulle vissa påstå, excentriker som funnit en fristad för skapande, utforskande och kreativitet i dessa kargt storslaga omgivningar.

En typisk måste se (fast skulle du missa den när den sänds finns ingen anledning till panik, programmet kommer ligga kvar på SVT Play ända till sommaren 2024).

Nicklas Remmegård