Jan Åke och Anita trivs i sitt nya kök.

Trist 80-tal blev sobert drömkök

Det började med ett badrum. Eller två, beroende på var man sätter startpunkten. För tolv år sedan anlitade Jan Åke och Anita Kanesved Kakelhuset för att renovera ett av badrummen i villan i centrala Karlskoga. När det för ett par år sedan var dags att fräscha upp även det andra badrummet kändes det självklart att åter anlita Kakelhuset som entreprenör.

– Vi hittade det här badrummet i deras utställningslokal, berättar Jan Åke. Vad tog det, en halvtimme att bestämma oss?

När badrumsrenoveringen var igång nämnde de att det också fanns planer på att fräscha upp köket, som suttit där sedan huset byggdes vid mitten av 80-talet och var långt förbi sina bästa dagar.

”Det kan vi också fixa”, sade Roland från Kakelhuset och då var det inget att tveka på.

Det lilla badrummet helkaklades, den trista platsmattan byttes mot ett stengolv med golvvärme, all sanitet byttes ut och det sattes in nya fräscha duschväggar. En fin detalj är den inbyggda hylla i duschen som går i ton med golvet.
– Den var Rolands idé, berättar Anita.

Några månader efter att badrummet blivit färdigt, alla papper blivit påskrivna och det nya köket levererats var det så dags att riva ut det gamla och bygga upp det nya.

När arbetet drog igång passade familjen på att resa bort. När de kom tillbaka ett par veckor senare var all el och vatten draget och allt var inkopplat och kunde användas. På så sätt slapp de besväret med att vara utan varmvatten och matlagningsmöjligheter, samtidigt som hantverkarna nog uppskattade att inte ha dem hängande över axeln.
– Det var win-win, skrattar Jan Åke.

Det gamla 80-talsköket är i dag utbytt mot ett sobert grått kök av trendriktigt snitt. Det milt ljusgråa bryts av med en mörkare bänkskiva och stänkskydd av mörkgrått stenmaterial. Det hela kompletteras med nya fräscha vitvaror, en induktionshäll har snabbat på matlagningen.

– Vad är det här?, undrar Mnytts utsände och pekar på en metallrundel i hörnet av bänkskivan.

– Ett eluttag, svarar Anita och trycker till på rundeln. Ur bänken höjer sig mycket riktigt ett eluttag. En av många smarta lösningar. Ur en kran kommer kokvatten – perfekt om man ska ha en kopp te – ur en annan bubbelvatten, en lätt spark öppnar luckan under diskbänken.

Vissa av lösningarna är önskemål de själva haft, andra är förslag från hantverkarna. De upplevde att Kakelhuset var lyhörda för deras önskemål, men också kom med idéer och löste problem.
– Kakelhuset har ju gjort tusentals badrum och kök, säger Anita, så de kunde komma med tips.


Som tillval valde man att installera kranar för kok- och bubbelvatten.

De framhåller fördelarna med att ta in Kakelhuset som totalentreprenör. Att inte behöva jaga runt efter olika hantverkare och att kunna dra nytta av Kakelhusets erfarenhet och kontaktnät.
– De kan få flow på projektet på ett annat sätt än man kan som privatperson, menar Jan Åke. Går man till
dem säger de vad man kan göra och så blir det bra. Det mesta går att lösa.

Text & foto: Nicklas Remmegård