Susanne och Hans-Olof Bengtsson njuter av att ha naturen alldeles utanför vardagsrummet.

Traditionellt och samtida med himlen utanför fönstren

En smal grusväg leder fram till Susanne och Hans-Olof Bengtssons nybyggda hus i närheten av Picassoudden. En bit nedanför glittrar inloppet till Kristinehamn i solen, luften fylls av fågelsång och surret från sommarens sista humlor. Läget är magnifikt.
– Det är som en kombination av hus i stan och fritidshus, säger Hans-Olof, det var det vi ville åt.

Det trivsamt faluröda huset, som enligt Hans-Olof och Susannes önskemål bär ett på samma gång traditionellt och otvivelaktivt samtida uttryck, levererades av Fiskarhedenvillan och stod färdigt för knappt ett år sedan. När vi kliver in möts vi av luftig atmosfär och en härlig känsla av harmoni med omgivningen.

Ljuset faller in genom de höga fönstren mot sjösidan. Att huset ligger på en höjd bidrar till intrycket, himlen är inte runt hörnet utan alldeles utanför fönstret.
– Det är ljus från alla håll, säger Susanne, man får en himla kontakt med himlen och naturen.

Den extra takhöjd man genomgående valt och det ryggåstak som öppnar sig över vardagsrumsdelen förstärker upplevelsen av rymd. Takhöjden var en av de anpassningar de valde att göra på huset. Även den extra ljusa parketten bidrar till den lätta, luftiga känslan.
– Det har varit väldigt smidigt och flexibelt att kunna anpassa allt utifrån våra önskemål och behov, säger de och har bara gott att säga om samarbetet med Fiskarhedenvillan.

Siw Kjellgren-Göranzon på Fiskarhedenvillan, som är den som guidat Hans-Olof och Susanne genom bygget, menar att möjligheten att utforma sitt eget hus har ett stort värde för deras kunder. Hon berättar att under alla år har hon aldrig levererat ett hus exakt efter katalogen, utan kunden är alltid med och påverkar utformningen av huset. Från mindre ändringar som att flytta en vägg, till att huset ritas helt utifrån kundens önskemål.
– Det här är ritat från noll, berättar Siw när vi strax innan besöket hos Hans-Olof och Susanne möts upp vid ett annat hus i området. Här är uttrycket mindre traditionellt, en ståtlig grå villa i modern stil med panoramafönster och en stor veranda ner mot vattnet. Solen ligger på och får sommarkänslan att dröja sig kvar trots att det är mitten av september.

Susanne och Hans-Olof instämmer i att det har ett värde att kunna anpassa huset efter sina önskemål, det gjorde beslutet att välja Fiskarhedenvillan lättare.
– Det kändes jättebra när vi såg att det inte bara var kataloghus utan att vi kunde vara med och påverka utformningen av huset i hög grad, säger Hans-Olof.

De trivs i sitt hus, hur det smälter in i områdets karaktär som gammal fiskeby, kombinationen av tradition och nytänk, det ljuvliga läget och de rekreationsmöjligheter det erbjuder.
– Vi trivs jättebra, säger de, det är underbart.

Text & foto: Nicklas Remmegård