Foto: Värmlandskök

Personlig stil stark trend i köket

Köket ses ofta som bostadens hjärta. Mnytt har kikat närmare på höstens kökstrender.

Inspirationen från naturen fortsätter vara stark under hösten. Naturmaterial och varma, jordiga färgtoner är det som gäller. Likaså mjuka, organiska former och en tanke på hållbarhet och långsiktighet. Trenderna har de senaste åren rört sig bort från det vita som länge dominerade, och hos exempelvis Värmlandskök ser man ett stort utbud av toner som går mot det mjuka och varma, en mer ombonad känsla.

– Naturens detaljer, färger och texturer är en tydlig trend i hemmen och kommer fortsätta att vara framöver, säger inredningsdesignern Lotta Agaton i samband med att Marbodal presenterar höstens trender. Ta in naturen och jobba med det du har omkring dig. Du kanskestylar ditt kök genom att plocka in kvistar från din trädgård eller använder dina färska råvaror som du ska laga mat med för att få in naturen i köket.

Även bänkskivor i natursten fortsätter att stå sig starkt. Också här är det mjuka färger som sandfärgat och grått som gäller, men att färgen på stenen matchas med tonen på luckorna och ljuset i rummet. Nordiska Kök lyfter fram att marmorskivorna har mer dramatisk och tydlig ådring, medan det tidigare efterfrågats marmor där det grå och vita mer eller mindre flöt ihop. 

Electrolux Home skriver på sin hemsida att den största trenden just nu är att gå sin egen väg. Att trenden inte är någon specifik färg eller material utan att man skapar ett personligt kök utifrån sina egna val. Detta innebär en större variation av kök där man är modigare i sina val av exempelvis bänkskiva eller beslag, man vågar vara egen.

Det ser vi även hos Tibrokök där det erbjuds en stor variation på såväl luckor som bänkskivor och färger, allt för att kunna anpassa köket så som just du vill ha det. Likaså hos Bomankök som erbjuder kök med allt från traditionellt lantlig känsla till stilren stramhet, i en uppsjö olika färger och utföranden. På Snickargården i Storfors bygger man kök helt enligt kundens önskemål, vilket ger stora möjligheter att gå sin egen väg.

Text: Nicklas Remmegård