Med 49 deltagande konstnärer som på 25 platser Möckeln runt visar sina verk är årets upplaga av Konst Runt Möckeln rekordstort.

Samlingsutställning startskott för Konst Runt Möckeln

Ett förväntansfullt sorl fyller konsthallen, där Konst Runt Möckeln samlats för att hänga sin samlingsutställning. ”Gud vad rolig”, säger någon, ”äntligen!”. Längtan efter att få öppna går att ta på.

Extra lång har väntan varit för Moa Wilhelmsson, som redan förra våren fick veta att hon tilldelats Konst Runt Möckelns ungdomsstipendium.
– Jag kommer visa sådant jag gjort senaste året, säger hon och berättar att hon under året experimenterat mer med akryl.

Moa arbetar i flera olika medier, men tycker mest om att måla. Att få stipendiet beskriver hon som roligt, och efter tre års bild och form på Karolinska i Örebro finns tankar på fortsatta konststudier.
– Jag skulle väldigt gärna studera vidare på universitetet inom konst.
Hon ser fram emot konstrundan, men medger att det också är lite pirrigt.

Mer rutinerade är Christer Norrström och Göran Thunfelt. Göran förvisso är debutant i just det här sammanhanget, men Christer har varit med i Konst Runt Möckeln sedan starten. Han ägnar sig mest åt måleri, säger han, men även grafik och skulptur.
– Men jag håller mig till oljefärger, flikar Göran in, berättar att han målade mycket i ungdomen men att musiken tog över och det blev ett trettioårigt uppehåll för måleriet.

En bit bort sitter Antje Pfeffer, en av de verkliga veteranerna.
– Jag är äldst i föreningen, slår hon fast med ett skratt. Vi var 30 från början, 12 av dem är fortfarande med.

Hon tycker hon det är roligt att det fyller på med nya unga konstnärer på Konst Runt Möckeln, och även om hon själv inte längre klättrar på stegar och flyttar runt på tavlor vill hon självklart vara med på hängningen.
– Jag sitter på en stol och kollar så de gör rätt, skrockar hon.

Konst Runt Möckelns samlingsutställning pågår från 18 september till 3 oktober. Konstrundan genomförs 24-26 september.

Text & foto: Nicklas Remmegård