Helgtips v. 36

Mosebasker och fattiga riddare, vi tipsar om mysigt dammiga helgnöjen.

NYÅRSVAKA I oktober 1958 sändes för första gången Mosebacke Monarki i radio. Programmet blev en succé och gjorde mosebasker som Melvyn ”Bobo” Slacke, Lektor Hector Sektor och dykmästare Evert Drevert bekanta för radiolyssnarna. Knappt tio år senare, våren 1968, flyttade även Mosevisionen in i svenskarnas vardagsrum med Nyheter och bullentiner från Mosebacke Monarki. En skrattfest som faktiskt håller förvånansvärt väl än idag (finns på SVT Play), det var bland annat här den välkända Norgevisan framfördes för första gången. Det blev bara en säsong av Nyheter och bullentiner, men det var inte sista gången Mosebacke syntes i tv.

På nyårsafton 1970 sändes Nyårsvaka från Mosebacke Monarki på SVT. Första, och så vitt jag vet enda, gången den mosebaskiska monarkins invånare har synts i färg. Nyårsvakan har inte hållit lika väl som Nyheter och bullentiner och når inte heller samma komiska höjder. Likväl är den klart sevärd. En kort inblick i ett nu och då, som egentligen aldrig var tänkt att ses annat än under den där allra sista halvtimmen av 1970. Och det är väl inte otänkbart att vakans sista skämt lyckades reta upp en och annan som öppnat champagnen för tidigt.

Nyårsvaka från Mosebacke Monarki finns på SVT:s öppet arkiv.

FILM Att undertecknad uppskattar dammig kultur, och särskilt dammiga filmer kommer knappast som någon överraskning för denna spalts trogna läsare (om någon sådan existerar). Därför kan jag givetvis inte motstå att tipsa om att filmen Fattiga riddare (1944) med Thor Modéen och John Botvid i stora roller nu finns på SVT Play. De spelar de två äldre gentlemännen John och Pontus som tar den unga, till Stockholm nyinflyttade Marianne under sina vingar. Att de benämns som äldre gentlemän kan tyckas lustigt då Modéen vid tillfället var 46 och Botvid 55, men då bör man komma ihåg att Thor Modéen genom i stort sett hela sin karriär fick spela medelålders och att John Botvid redan på 30-talet typecastades som äldre, lätt vimsig gubbe. Marianne å sin sida spelas av Maj-Britt Rönningberg. En av endast två filmroller hon gjorde. Den andra var som isprinsessa i En melodi om våren (1943), en passande roll med tanke på att hon främst var verksam som konståkare. Framförallt framträdde hon med konståkningsshower, och hon turnerade i Europa med en portabel isbana och sin egen enkvinnasshow. Senare drev en konståkningsskola med showinriktning för barn. Bara det borde vara skäl nog att se filmen. Det och det som alltid lysande samspelet mellan Thor Modéen och John Botvid givetvis.

Nicklas Remmegård