Air Jordan I i olika utföranden.

Ikoniska sneakers på exklusiv auktion

De senaste decennierna har sneakers växt fram som samlarområde. Ovanliga och eftertraktade skor kan gå för hisnande belopp, och när exklusiva modeller i begränsade upplagor släpps tältar entusiasterna utanför butikerna. I slutet av juni håller Christie’s i New York en auktion inriktad mot tidernas mest ikoniska sneakers-varumärke: Air Jordan.

Air Jordans historia börjar vid mitten av 1980-talet. När den unge Michael Jordan kliver in i NBA gör han det med ett nysignerat kontrakt med skotillverkaren Nike och med ett par specialdesignade skor, de allra första Air Jordans, på fötterna. Året därpå, i april 1985, släpps skomodellen på marknaden och det dröjer inte innan det är skon alla vill ha.

Sedan den första Air Jordan-modellen (Air Jordan I)  introducerades på marknaden har Nike fortsatt produktutvecklingen och har till dags dato släppt 33 modeller av Air Jordan plus ett otal varianter och specialmodeller.

Hos Christies finns en komplett uppsättning av de 14 första modellerna (utrop $50 000-70 000) liksom ett par av Air Jordan I tillverkade som ett prov för säljare att kunna visa för handlare och grossister. De senare värderas till $22 000-25 000 och kommer ihop med en likaledes sällsynt portfölj avsedd för den kringresande säljaren. Noterbart är att det här paret skor tillverkades innan produktionen startade, och har ett serienummer som börjar på 84 istället för 85 (som skorna som kom ut i butik hade). I serienumret finns även bokstavskombinationen SS, vilket står för Salesman Sample.

Även  flera butikssålda Air Jordan I från mitten av 80-talet i olika färger och varianter, flera av dem mycket ovanliga, går under klubban. De värderas från $10 000 och uppåt. Allra dyrast beräknas dock ett par tidiga testexemplar bli. De är värderade till mellan $120 000-160 000, mer än dubbelt så mycket som auktionens näst högsta utrop.

Utöver olika varianter av Air Jordan I finns bland de 76 utropen ett flertal olika modeller i oftast sällsynta utföranden, flera av  dem framtagna i mycket limiterade upplagor för speciella tillfällen eller inom ramen för exklusiva samarbeten. Är du sneakersnörd lär den här auktionen få dig att dregla av habegär.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Stadium Goods